Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ane u Voloskom

Volosko (IKA)

Župa Volosko u Opatijskom dekanatu proslavila je 26. srpnja svetkovinu nebeske zaštitnice sv. Ane, a svečanu koncelebriranu misu predvodio je mladomisnik Krčke biskupije vlč. Saša Malović.

Koncelebrirali su župnik Voloskog vlč. Petar Belanić; mladomisnik Porečke i Pulske biskupije vlč Branimir Šapina koji je predvodio jutarnju blagdansku misu; vlč. Tomislav Končurat iz Zadarske nadbiskupije; vlč. Anton Budinić iz Krčke biskupije; vlč. Laurent Kružić koji je na studiju u Rimu te vlč. Markus Tymister profesor iz Rima i župnik Hamburga.

Na misnom slavlju, uz brojne vjernike iz Voloskog i okolnih mjesta, bio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa suradnicima.

Vlč. Malović u propovijedi je govorio o volji Božjoj iz navještenog Evanđelja gdje Isus kaže: Tko vrši volju Oca moga, taj mi je brat i sestra i majka. Vršiti volju Božju je raj, a ne vršiti je pakao! Vršim li ja volju Oca nebeskoga? Što je to, uopće, volja Božja? Odgovor će ti dati još jedno pitanje i o tome moraš razmišljati dok ne umreš: što je bitno u mome životu? Biti uspješan političar, imati restoran poznat u Hrvatskoj, izgraditi nešto, imati muža, ženu, djecu? Zbog čega si radostan, zbog čega si tužan ili deprimiran? Isus je onaj koga moraš gledati ako želiš biti radostan, sretan. Koliko puta je rekao vaš župnik: ljubite jedni druge! A ti prođeš pored nekog, ni ne pogledaš ga i dođeš na misu. Pokaj se jer nećeš doći u Nebo. Ili misliš da licemjeran možeš doći u Nebo? Isus nam je pokazao kako vršiti volju Božju. On je išao putem križa. Nije izabrao biti veliki kralj, kako su Izraelci očekivali. A mi uvijek očekujemo nešto više. Pa, zar nemamo? Imamo više nego ikad, a crkve su nam groblja. U ovom gradu živi 3 500 ljudi, a okupilo vas se oko 300. Gdje je drugih 2 500? Pa zar niti jedan dan u godini ne možeš doći i pokloniti se Gospodinu? Umorni smo od svega i sve nam je svejedno. Ali, Isusu nije svejedno hoćeš li ćeš završiti u Nebu ili nećeš. A tebe nije briga za Isusa. Umrijet ćeš možda, a da mu nisi otvorio srce. I on ti daje tu slobodu. Za tebe je umro na križu. To je volja Božja. Isus ti pokazuje koliko te ljubi. Možda nisi to zaslužio. Imamo danas sve, živimo u lijepom mjestu a tako smo nesretni, nema radosti u srcima jer nismo izabrali Isusa za bitno u životu, rekao je vlč. Malović te se osvrnuo i na svete roditelje Blažene Djevice Marije Anu i Joakima koji nisu mogli imati djece, ali su postom i molitvom bili uslišani. Tko danas posti i moli? Svećenici se smiju kada netko o tome govori. Pitat će me Bog koliko si se smijao kada je ona žena postila za tebe kada si bio u poteškoći? Slavimo danas ove svete roditelje koji su bili većinu svoga života strpljivi. Po njihovom postu i molitvi Bog nam daruje Djevicu Mariju, čistu, bez prevelikog govora, bez šminkanja, bez koketiranja… Nitko nije znao za tu ženu, a mi je 2000 godina častimo, podižemo joj najljepše crkve, pravimo najljepše slike i kipove. Jednoj poniznoj ženi! Mislimo kako treba biti netko i nešto u društvu, biti uspješan, da za nas znaju… A ona koja je rodila našeg Spasitelja, mogla je biti najoholija, a Bog joj dolazi poniznoj. Otvori svoje srce Kristu, priznaj se da si grešan, jer jesi i svi smo, a Gospodin će očistiti tvoje srce, rekao je vlč. Malović.

Nakon mise bila je procesija s kipom sv. Ane ulicama Voloskog od crkve do mora.

Procesiju su pjesmom pratili župni zbor i orkestar limene glazbe „Sv. Martin“ iz Brezničkog Huma. Blagoslovljeno je cijelo mjesto, svi stanovnici, more, brodovi i mornari.

Uime župnika i župljana mladomisnike je pozdravio vlč. Kružić, poželjevši im da uvijek ostanu sveti svećenici, a za poklon su dobili štolu.

Ključne riječi:
Saša Malović sv. ana Volosko