Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Kuzme i Damjana proslavljen u župi Bakar

Bakar (IKA)

Blagdan sv. Kuzme i Damjana proslavljen je u ponedjeljak 26. rujna u istoimenoj filijalnoj crkvi Župe sv. Andrije Bakar.

Prijepodnevnu misu predslavio je župnik i novoimenovani dekan Bakarskog dekanata don Nikica Jurić, a poslijepodnevnu koncelebriranu misu predvodio je župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Škurinjama vlč. Mato Berišić. Uz župnika Jurića, misu su suslavili vlč. Dražen Volk iz Grada Grobnika, vlč. Ivan Friščić iz Drenove i vlč. Marko Šarić iz Hreljina.

U propovijedi se vlč. Berišić osvrnuo na život svetih Kuzme i Damjana koji su vjerno nasljedovali Isusa Krista i na taj način iskazali blizinu onima koji su bolovali od različitih bolesti. „Mogli bismo reći da su bili liječnici i duše i tijela. Sve što su činili, činili su besplatno po uzoru na Isusa Krista. Njih dvojica nisu bili potkupljivi, nego autentični Kristovi svjedoci. Iako su tako živjeli, mnogima su bili ‚trn u oku‘. Unatoč tolikoj nesebičnosti, požrtvovnosti i ljubavi prema drugima izazvali su bijes i mržnju pogana te su ih, za vrijeme progona cara Dioklecijana, optužili da se koriste čarobnjaštvom kako bi obratili ljude na kršćanstvo“, rekao je predslavitelj.

Dodao je da su i danas kršćani „na meti“. „Toga smo svjedoci ovih dana kada su mnoge medijske kuće jedva čekale izvijestiti o padu broja katolika u Hrvatskoj. Želio bih vašem župniku vlč. Nikici čestitati na izjavi koju je prije nekoliko dana dao za jednu medijsku kuću, gdje je otvoreno rekao da broj nije bitan već kvaliteta vjernika i vjere koja se danas živi. Nismo progonjeni poput mnogih koji su živjeli u vrijeme cara Dioklecijana. Međutim progon kršćana je oduvijek aktualan pa tako i danas u našem vremenu i svijetu u kojem živimo samo na jedan drugačiji način“, kazao je vlč. Berišić.

Potaknuo je okupljene da ne dopuste da ih obuzme strah i beznađe, nego da svoj pogled upru u Kristov križ. „Neka nam raspeti bude ohrabrenje i radost kako bismo mogli svjedočiti i živjeti svoju vjeru poput sv. Kuzme i Damjana. Neka oni u ovom svijetu, kako reče papa Franjo, u krizi budu liječnici koji će donijeti ili dodijeliti ‚tabletu‘ kako bi ovaj svijet u kojem živimo ozdravio od svoje bolesti. Također je potrebno da poradimo i na kvaliteti vjernika, da mi koji smo u Crkvi budemo iskreni Kristovi svjedoci. Crkva, koja bi morala biti mjesto svjetla, kaže kardinal Sarah u jednoj svojoj knjizi, postala je danas mračna jazbina, ona koja bi trebala biti sigurna i tiha kuća, postala je spilja razbojnika. Ne dopustimo da postanemo suradnici Zloga, već svim svojim srcem poput svetaca koje danas slavimo budimo Božji suradnici“, potaknuo je propovjednik.

Govoreći o liturgijskim čitanjima, vlč. Berišić osvrnuo se na Knjigu o Jobu, primjeru ljudskoga trpljenja i patnje, ali i bogobojaznog čovjeka koji, uz sve nevolje koje su ga zadesile, nije se pokolebao u svojoj privrženosti Bogu.

Tumačeći naviješteno Evanđelje, propovjednik je rekao da i danas među Isusovim učenicima postoji misao tko bi mogao biti veći. Kada Isus kraj sebe stavlja malo dijete, pokazuje da ono ima počasno mjesto kod njega. „Potrebno je da shvatimo i naučimo da naše posebno mjesto uz Isusa isključuje ono pitanje o tome tko je veći. Reče Isus: tko je najmanji među vama svima, taj je velik. Budimo najmanji, odnosno ponizni, skromni i otvoreni poput svetih Kuzme i Damjana“, rekao je predslavitelj.

Liturgijsko pjevanje predvodili su udruženi pjevači župnih zborova iz Svetog Kuzma, Crikvenice, Hreljina, Škrljeva, Praputnjaka, Grada Grobnika i Kostrene.

Prije misnog slavlja održan je koncert klasičnih duhovnih skladbi u izvedbi soliste Roberta Reljca, uz orguljsku pratnju Antona Maria Kamenara i violinistice Dubravke Veljačić.

Proslavi blagdana prethodila je trodnevna priprava. Trećega dana trodnevnice bila je misa za sve pokojne Kuzmare i blagoslov groblja.