Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Lovre proslavljen na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Misu na blagdan sv. Lovre na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, posvećenom sv. Lovri, kao i kapela u njegovu središtu, predvodio je u ponedjeljak, 10. kolovoza domaći sin Marko Martić, svećenik na studiju u Rimu.

Koncelebrirali su domaći župnik i dekan Ivan Lenić, grkokatolički brodski župnik Aleksandar Hmilj te još sedmorica brodskih svećenika, a posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.

U homiliji vlč. Martić uputio je na vrijednost čašćenja svjedoka vjere i svetih mjesta, kako što su groblja, na kojima se od vremena prvih kršćana slavi Gospodina. Ocrtavajući život i djelo sv. Lovre, đakona i mučenika naglasio je da je on primjer kako živjeti i svoj život darovati za Krista. „Sveti Lovro u Božjim je očima zadobio milost koja se traži da je svatko od nas posjeduje. Služio je ne samo riječi Božjoj, nego je u potpunosti bio na raspolaganju i Bogu i čovjeku. To je smisao đakonske službe koju i mi trebamo živjeti. Prepoznavao je Krista, njemu je kao mladić povjerovao, odlučio je svoj mladenački žar upotrijebiti na dobrobit i Boga i čovjeka, te svoj život darovati za Krista. On je primjer kako jedan kršćanin treba živjeti svoj život. Isus od nas traži da poput sv. Lovre budemo sjeme, koje umire sebi kako bi donijelo plodove, da svjedočimo kako život na ovome svijetu itekako ima smisla“, rekao je uz ostalo vlč. Martić.

Na kraju mise zajedno su molili za sve pokojne, a potom su svećenici u procesiji došli do grobnice u kojoj su pokopani brodski svećenici gdje su se posebno za njim pomolili. Nakon toga svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova njihovih najbližih.