Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Lucije proslavljen u splitskoj katedrali

Split (IKA)

U splitskoj katedrali sv. Dujma, u srijedu 13. prosinca, svečano je proslavljen blagdan sv. Lucije mučenice i djevice.

I ovoga su se puta na svetičin blagdan brojni Splićani, štujući stoljetnu tradiciju, pomolili u kripti svete Luce, a u katedrali su tijekom cijeloga dana slavljena misna slavlja. Na uočnicu blagdana, nakon večernjeg misnog slavlja u kripti katedrale, tradicionalno je blagoslovljen izvor vode.

Jedno od brojnih misnih slavlja tijekom dana predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić. U propovijedi je istaknuo da se brojni kršćani tijekom povijesti, napose za vrijeme rimskih progona, nisu bojali podnositi razne prijetnje, nevolje, trpljenja pa i samu smrt zbog svoje vjere. Pošli su za Isusom Kristom Spasiteljem i slijedili su njegov primjer. Znali su da ih on vodi Božjim putem spasenja, da on svojima daje snagu i pruža pomoć da u svim kušnjama i protivštinama ostanu vjerni. „Tako nam je i sv. Lucija ostavila divno svjedočanstvo vjere i ljubavi. Potaknuta primjerom sv. Agate mučenice, na čijem je grobu doživjela uslišanje, odlučila je nakon toga sebe posve staviti u službi Isusu Kristu, razdijelila je imanje i svoju vjeru zapečatila mučeničkom krvlju. Bilo je to 304. godine, iste godine kada je i sveti Dujam podnio mučeništvo“, kazao je.

Danas Bog od nas ne traži mučeništvo krvlju, ali od svakoga očekuje čvrstu vjeru i djelotvornu ljubav. Kršćanski način života je stalna borba između onoga što hoćemo i onoga što činimo. Bez Božje pomoći čovjek teško može napredovati. Tako nam Bog na tom putu daje različita sredstva za uspješnu borbu protiv napasti i zla. „Prvo sredstvo je čvrsta vjera i predanje Bogu koje se izražava u redovitoj i ustrajnoj molitvi. U molitvi želimo biti s onim koji nas ljubi, njegovati zajedništvo s Gospodinom koji nas oslobađa od straha i tromosti. Drugo sredstvo jest slušanje riječi Božje i slavlje Kristovih otajstava, a treći stup naše duhovne borbe je djelotvorna ljubav. Prava se vjera naime uvijek izražava u djelima ljubavi i otvara srce prema Bogu i bližnjima“, zaključio je mons. Ančić moleći „da nas Gospodin po zagovoru sv. Lucije učvrsti u svim nevoljama života.“

Sveta Lucija, ili u Dalmaciji popularna sveta Luce, važan je blagdan u lokalnoj kršćanskoj tradiciji. Najpoznatije hodočasničko mjesto ove svetice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji je splitska katedrala u čijoj se kripti cijeloga dana na svetičin blagdan održavaju pobožnosti. U gustirni kripte održava se blagoslov izvora vode te je otvorena cijeli dan za pobožnost, molitvu, paljenje svijeća i uzimanje blagoslovljene vode.

Kripta katedrale sv. Duje posvećena je toj kršćanskoj mučenici koja se spominje kao jedna od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana, a umrla je mučenički 304. godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se kao mnogostruka zaštitnica slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom od svih očnih bolesti. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana.