Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Nikole proslavljen u Borovcima

Borovci (IKA)

Nebeskog zaštitnika sv. Nikolu biskupa, Borovčani su tradicionalno proslavili prvu nedjelju po blagdanu, ovoga puta 11. prosinca misnim slavljem koje je predvodio župni vikar Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću don Dino Prkut.

Misi je prethodila procesija, a na slavlju je pjevao dio župnog zbora iz Metkovića u čijem je sastavu ova župa. Za klavijaturama je bio Mijo Markota.

U homiliji je don Dino pojasnio kako Gospodin za primjer daje mnoge svece, mnoge proroke – one koji imaju dva važna duha – duh spoznanja i duh hrabrosti. „Imamo primjere od Izaije do sv. Nikole, onih koji su naviještali da je Gospodin jedini Bog, da u njemu čovjek može naći snagu i sve ono što mu je potrebno. Pa makar bio slijep – da može progledati, hrom – da može prohodati“, pojasnio je. „Prisjetimo se trenutka kada je Gospodin djelovao u našem životu, ako ne svom, onda na drugima. Koliko obraćenih, koliko onih koji nisu mogli pristupiti Gospodinu, a danas pristupaju kroz primjerice sakramente ispovijedi. Koliko je onih koji su odbacivali Boga, koliko primjera svećenika koji su se obratili, a do tada su bili daleko od Crkve. Kad su vidjeli tko je Bog, što je njegova ljubav, kad su ga osjetili, iskusili, počeli su hoditi njegovim stazama, ne na temelju riječi, nego na temelju djela koja su se dogodila u njihovom životu“, rekao je don Dino te naglasio kako vjeruje da „svi imamo vlastite primjere u životu kad je Gospodin otklonio našu sljepoću, nijemost i dao nam potrebne riječi da nekoga utješimo ili opomenemo, da ga izvedemo na pravi put“. Svi imamo iskustvo koje je imao sv. Nikola, Izaija prorok, Ivan Krstitelj, iskustvo da smo prorokovali, da smo bili oni koji smo preteče Gospodinu, naglasio je don Dino.

Protumačio je da pročitani ulomak evanđelja govori „o potrebi da spoznajemo, da iskusimo Gospodina u našem životu, ne poslije, nego posebno sad u došašću, u takvim trenucima da dobijemo na dar duha hrabrosti, da se ne bojimo govoriti o Bogu, da ne budemo mekušci što stoje sa strane, i trske koje se ljuljaju“. „Držimo se onog što nam kaže Sveto pismo, sveti oci, apostoli. Imamo primjere u svetim ljudima, u Svetom pismu, pročitajmo ga. Imamo primjere u svojim kućama, obiteljima, zajednicama, savjetujmo se s njim. Želim doista da svi u ovom došašću osjetimo riječi Gospodnje koje daje po svojim prorocima, da osjetimo riječi koje mi dajemo drugima kao današnji Kristovi proroci, da doista Krist može doći, da se Krist može roditi i da Krist može na kraju živjeti u mom i tvom životu“, zaključio je homiliju don Dino.

Ključne riječi:
borovci Dino Prkut sv. Nikola