Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Skolastike i Dan dječjeg vrtića „Golubica”

Zadar (IKA)

Blagdan sv. Skolastike svečano je proslavljen u četvrtak, 9. veljače kod zadarskih benediktinki sv. Marije.

Večernje misno slavlje u samostanskoj crkvi sv. Marije u Zadru predvodio je o. Damjan Kružičević, OSB, monah iz benediktinskog samostana na Ćokovcu, jedinog muškog benediktinskog samostana u Hrvatskoj.

Na blagdan sv. Skolastike ujedno se obilježava i Dan dječjeg vrtića „Golubica” koji djeluje u zgradi benediktinskog samostana sv. Marije u središtu Zadra čiji je osnivač samostan benediktinki sv. Marije, a u toj zgradi nalazi se i Glazbena škola sv. Benedikta koju su također utemeljile zadarske benediktinke.

Stoga su se na misnom slavlju okupili roditelji i djeca iz vrtića Golubica. Djeca iz vrtića napisala su zazive molitve vjernika koje je o. Kružičević pročitao na misi. Djeca su u vrtiću izrekla svoje molitve, a tete su ih zapisale u pripremi za blagdan sv. Skolastike.

Vrtić se zove Golubica jer se sv. Skolastiku prikazuje s golubicom na ruci. Golub je ujedno simbol Duha Svetoga, pa su benediktinke to smatrale prikladnim izborom.

Tumačeći naviješteno evanđelje, o. Kružičević u homiliji je govorio o poruci susreta Isusa te sestara Marte i Marije koje je pohodio u kući svoga prijatelja, njihovog brata Lazara. „Marta je zauzeta, sva se dala u to da posluži, uredi, pripremi, da iskaže gostoprimstvo dragom gostu Isusu i njegovim učenicima. A Marija je sjela do Isusovih nogu i mogli bismo biti u napasti reći – i ne radi ništa. Ona sjedi do Gospodinovih nogu i sluša Učitelja iz Nazareta svim svojim bićem.

To što ona radi ozbiljan je posao. Štoviše, sveti posao. To je posao i poziv na koji smo svi pozvani – stati do Gospodinovih nogu, stati pred njega i otvorenog srca slušati njegovu riječ“, poručio je o. Kružičević, rekavši da evanđelist Luka time daje sliku molitve i rada.

„Evanđeoska slika u Marti i Mariji daje nam benediktinsko geslo Moli i radi. Marta je oličenje rada, sva je zauzeta, obuzeta radom, posluživanjem. Marija je slika molitve koja se ne sastoji samo u govoru, nabrajanju molitava, nego molitve koja je prije svega slušanje – biti uz Učitelja i slušati njegov glas“, istaknuo je propovjednik, rekavši da je kršćanski život i život za Boga pozvan biti životom molitve i rada.

„Uvijek odgovorno i ozbiljno raditi te ponizno i sveto moliti. Kad se te dvije stvarnosti stope u jedno, naš život je blagoslovljen. Benediktinski život, što ime sv. Benedikta znači – blagoslovljen, benedictus“, rekao je predvoditelj slavlja.

Govoreći o sv. Skolastici, o. Kružičević je podsjetio na događaj kojega je u svojoj knjizi Dijaloga opisao sv. Grgur Veliki. To je susret između sv. Benedikta i njegove sestre blizanke Skolastike. „Sv. Grgur kaže da je sv. Skolastika od najranije dobi bila posvećena Gospodinu. Pred kraj svoga života, prije nego je po svom preminuću kao golubica odletjela u nebo, sv. Skolastika susrela se sa svojim bratom Benediktom.

Kad su priveli razgovor kraju, Benedikt je ustao krenuti kući, ali Skolastika je još htjela ostati s njim, provesti vrijeme s bratom u molitvi i razgovoru o Nebu i Bogu.

Sv. Benedikt joj je rekao da se prema Pravilima mora prije noći vratiti u samostan i biti u svom samostanu. Sv. Skolastika se tada pomolila Bogu. Plod te njene molitve bilo je veliko nevrijeme i sv. Benedikt nije se mogao vratiti u svoj samostan. Ostao je cijelu noć u molitvi sa svojom sestrom Skolastikom. Sv. Grgur kaže: ‘Više je mogla ona koja je više ljubila’“, istaknuo je o. Kružičević, naglasivši da je sv. Benedikt u toj situaciji prikazan kao osoba koja želi sačuvati zakon.

„Marta je bila zauzeta posluživanjem, a sv. Benedikt zauzet, prerevan u opsluživanju Pravila. Kao što je Marija do Gospodinovih nogu bila veliko srce koje sluša, tako je i Skolastika bila veliko srce koje ljubi.

Benedikt i Skolastika poticaj su nam da znamo jedni s drugima razgovarati, slušati se međusobno, otvorenog srca u ljubavi. Tako to radi Bog s nama – Isus nas sluša otvorenog srca u ljubavi“, poručio je.

Sv. Benedikt samostan naziva školom Službe Gospodnje. „Svaki dan učimo u školi Evanđelja, školi Isusa Krista. Isus nas uči puno toga: da molimo – i on se molio Ocu nebeskom; da volimo – Isus je volio svoga nebeskog Oca i svakog  čovjeka; da se darivamo jedni drugima i da opraštamo jedni drugima.

To možemo svi, i mali i veliki. U školi Službe Gospodnje, u školi Isusove ljubavi, u školi sv. Benedikta i Skolastike, u školi Marte, Marije i Lazara, Isusovih prijatelja: moliti, voljeti, darivati se i praštati. Neka nam u tome pomogne i zagovor sv. Skolastike“, potaknuo je o. Damjan Kružičević.

Dječji vrtić „Golubica” radi svakog radnog dana od 7 do 17 sati, uz mogućnost dva dodatna sata za dijete po potrebi roditelja. U dvije vrtićke skupine sveukupno je do 45 djece, u svakoj skupini do 22 djece.

U vrtiću koji je otvoren od jeseni 2013. radi sedmero zaposlenih i četiri vanjska stručna suradnika. Ravnateljica vrtića je Vanda Vukić.

„To je velika odgovornost, kao i za svaku drugu ustanovu. Budući da je to vjerska ustanova, to dodatno daje toplinu, obiteljsku atmosferu, prisnije i otvorenije odnose“, rekla je Vukić.

„Imamo nekoliko obitelji koje su s nama od 2013. godine, trenutno im u vrtić ide četvrto dijete iz obitelji. To su odnosi koji nadilaze profesionalne odnose, postali su i prijateljski jer dugo smo zajedno. Jako nam je drago da se braća i sestre uvijek vraćaju. Ako nema braće, roditelj dovede svoga prijatelja, kuma, rođaka. Iako smo privatan vrtić, ne treba nam reklama, naša reklama su naši roditelji.

Roditeljima je vrtić ‘Golubica’ prvi odabir zbog vjerskog odgoja, jer provodimo integrirani cjelodnevni program, roditeljima je to važno. Upisuju se i djeca roditelja kojima naš vrtić nije prvi izbor, ali im je važan i kvalitetan odgojno – obrazovni program, lokacija vrtića koja nam omogućuje posjet svim kulturnim ustanovama u središtu grada Zadra. Sve nam je dostupno, crkve, muzeji, kazališta i raznolikost programa. Osim vjerskog, provodi se i integrirani engleski jezik u jednoj skupini i kraći talijanski program za zainteresiranu djecu“, rekla je ravnateljica Vukić.