Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Tudora i Dan općine Okrug

Okrug (IKA )

U crkvi Uzvišenja sv. Križa, proslavljen je 9. studenoga sv. Tudor - zaštitnik župe Okruk i Dan općine Okrug na otoku Čiovu. Misno slavlje i procesiju predvodio je mr. don Jenko Bulić, predavač na splitskom KBF-u, uz koncelebraciju jedanaestorice svećenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije.

Kip sv. Tudora u procesiji oko sela nosili su Tudori – vatrogasci DVD-a Okruk uz pratnju župnog zbora kojim ravna Manuela Bareta Buličić i mladi župni zbor koji vodi Anđela Buličić, svećenika koje je predvodio don Jenko Bulić uz asistenciju župnika don Ivana Babića, trogirskog dekana Vinka Sanadera i omiškog dekana don Ljube Bodrožića te regulaciju prometa trogirske policije. U procesiji i na misnom slavlju bili su i načelnik općine Okrug Ivica Radić sa suprugom i predsjednik GV Ivica Radić – nastavnik u Područnoj školi Petra Berislavića iz Trogira u Okrugu Gornjem, učenici te brojni vjerni puk.

U propovijedi don Jenko je napomenuo da je pred njima kip sv. Tudora iz Amasije – Turska, kršćanski svetac mučenik za vjeru, i prvi zaštitnik Venecije. Tudor je bio levantskog podrijetla, prema nekima izvorima iz Cilicije a prema drugim iz Armenije. Prema njegovoj hagiografiji, bio je vojnik u rimskoj legiji. Često ga se naziva i Teodor kao na Korčuli, Tioron (po imenu grada Tira) jer je on prema nekim izvorima, bio pripadnik Tirske kohorte, prema drugima jer je on bio tir (vojnik novak). U katolištvu ga se obično naziva Tudor – Teodor iz Amesije, po imenu antičkog grada Amesije u Pontu, gdje je pretrpio mučeništvo. Kad je počeo progon kršćana pod carem Maksimilijanom (305. – 311.), Tudor nije krio da je i on kršćanin, te je zbog toga osuđen i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zapečaćena jer je sudac želio da Tudor umre od gladi. Prema kršćanskoj tradiciji, njemu se u tamnici javio Isus Krist i ohrabrio ga govoreći: „Ne boj se Tudore, ja sam s tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima.” Kršćani također vjeruju da se u tom trenutku pojavilo mnoštvo anđela u tamnici i da se cijela tamnica osvijetlila, njih su također vidjeli stražari i jako su se uplašili. Nakon tog događaja sveti Tudor izveden je iz tamnice, mučen i osuđen na smrt – spaljivanjem na lomači 306. godine.

Don Jenko je naglasio da on simbolizira snagu, mladost, oduševljenje, zanos, ljubav, slobodu… te dodao da se u Hrvatskoj sjećamo živih rana i mučeništva za slobodu u Domovinskom ratu, a uskoro je tužna obljetnica pada Vukovara, koji je bio na braniku jedine nam domovine Hrvatske. Sveti Tudor vjerovao je u Isusa Krista do kraja po imenu i prezimenu. Sveti Toma Akvinski kaže da gladnima ne trebaju zakoni ni deklaracije – gladnima treba ljubav. Ako dajemo drugom hranu kojima je potrebna ostavljate iza sebe trag ljubavi. Sveta Majka Terezija bila je iscrpljena, ali nije znala reći da je gladna, jer je imala ljubav prema gladnima i siromašnima, bila jednostavna prema svojim sestrama. Put jednostavnosti u svjedočenju ljubavi drugome te Isusu Kristu je pravi put. Sveti Augustin rekao je da se neće spasiti oni koji mole nego oni koji popuštaju i mijenjaju se – čine ljubav prema bližnjem.

Svetost se može dobiti: ljubi i moli. Ima više putova kojim možemo ići, ali je pravi jedan – onaj koji nas vodi prema Kristu. Don Jenko ističe da današnja procesija znači aktualizaciju Tudorova života. Danas je lakše biti sretan nego jednostavan poput sv. Tudora. Sv. Augistin rekao je da više vrijedi jedna stranica Svetog pisma nego sve knjige ovoga svijeta, zato moramo čitati Sveto pismo. Čitavi pakao ne može ništa protiv Riječi Božje u Svetom pismu. Isus Krist svojim uskrsnućem otkupio je naše grijehe i pobijedio svako zlo, zato nam je spas u istinskoj vjeri u Isusa Krista na ovom proputovanju na ovoj zemlji i sve smo više napadani od svake vrste zla, ako smo na Kristovom – Božjem putu – zaključio je don Jenko Bulić.

Na kraju misnog slavlja župnik don Ivan Babić zahvalio je don Jenku Buliću na poučnoj propovijedi i braći svećenicima koji su koncelebrirali, čestitao je svima nagrađenima, jer je to i Dan općine Okrug. Zahvalio je velikom i mladom župnom zboru te svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da blagdan protekne dostojanstveno.

Proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio don Stipe Žuro.

Ključne riječi:
Okruk sv. Tudor