Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio svetkovinu sv. Tudora u Okruku i blagoslovio novi dječji vrtić

Okruk (IKA)

Župa sv. Karla Boromejskoga u Okruku proslavila je svetkovinu svoga zaštitnika sv. Tudora i Dan općine Okruk u ponedjeljak 9. studenoga euharistijom koju je ispred župne crkve Uzvišenja Svetoga Križa predslavio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poslije slavlja blagoslovio novoizgrađeni Dječji vrtić „Kadujica“.

Sv. Teodor, koji se u narodu zove Tudor, bio je naslovnik Župe sve do druge polovice 19. stoljeća, kada ga je zamijenio sv. Karlo Boromejski. Župa je osamostaljena 1686. godine, da bi polovinom 19. stoljeća snagom Organskog dekreta austrijske vlade ponovno postala izložena kapelanija koju su posluživali svećenici iz Trogira.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o čudnoj i čudesnoj ljudskoj povijesti ispunjenoj progonima i nepravdama, ali i milosnim Božjim djelovanjem.

„Čudna je ova naša povijest, povijest ljudskoga roda. Teška, krvava, znojna. Ta krv je potekla već među prvim ljudima, među braćom Kajinom i Abelom, a od njih pa do danas potekle su rijeke, oceani krvi. Nepravde, nasilje i ratovi čine našu povijest čudnom, tragičnom i teškom. Ali naša povijest nije samo čudna nego i čudesna. Gospodin nas ne ostavlja same nego osobno dolazi k nama. On mijenja odnose i daje pravo osuđenome, ugnjetavanome i progonjenome. Oni koji su stvarno mislili da imaju moć prolaze, odlaze s te pozornice povijesti jedan za drugim i postaju ne samo promašeni, prazni nego anonimni“, kazao je nadbiskup Barišić.

„Svatko od nas ima svoju povijest i karakteristike moga života mogu biti čudne i čudnovate ovisno o tome što je prisutno u mom životu zlo ili dobro. Želim li biti autonoman, samodostatan, božanstvo i idolopoklonik ili je za mene Gospodin središte, uporište i temelj života? Riječ Božja, također, govori o čudnovatosti i čudesnosti ove naše povijest“, dodao je.

Nadbiskup je podsjetio na životni put sv. Tudora, koji je kao mladić pogubljen od rimskih vojnika zbog svoga kršćanskog života. Njegov kult se s Istoka proširio na Zapad, a Venecija je prije sv. Marka imala za zaštitnika sv. Teodora.

„Gledajući ljudskim očima ovu našu povijest mogli bismo beznadno reći da nema budućnosti za pravednika. Međutim, glas s Neba suprotstavlja se tolikim glasovima na zemlji, osudama, nasilju i nepravdama. Dolazi nam kraljevstvo Božje u Isusu Kristu. Pobijediše Teodor i toliki. Da su se samo svojim snagama odupirali vjerojatno bi se predali, ali zahvaljujući milosnom daru u Isusu Kristu pobijediše krvlju Jaganjčevom jer bijahu vezani uz Njega“, kazao je nadbiskup.

Dodao je da je Gospodin sv. Teodoru bio ne samo na usnama nego i u srcu, te da su se postidjeli oni koji su ga osudili, a neki među njima su i sami prihvatili Krista i kršćansku vjeru.

Na kraju je mons. Barišić pozvao vjernike da se preispitaju žive li kršćanskim životom, gaje li osobnu i zajedničku molitvu, poštuju li nedjeljnu misu, opraštaju li i pomažu li onima u potrebi.

„Zagovorom sv. Tudora, a snagom Isusa Krista učinimo ovu našu povijest ne čudnom, nego čudesnom“, poručio je nadbiskup Barišić.

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Miroslav Rubić naglasivši da je ove godine procesija izostala radi epidemioloških mjera, a trodnevica je priređena u skromnijem obliku. „Župa ima oko 3.500 stanovnika. U ovoj godini imali smo 27 krštenja i 16 sprovoda. Nadam se da ćemo nastaviti u plusu i dalje“, kazao je župnik Rubić.

Uz nadbiskupa i župnika misu su suslavila šestorica svećenika. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor pod vodstvom Manuele Bareta Buličić.

Na oltaru su bile moći sv. Tudora pred kojima su se vjernici kratko zaustavili i pomolili.

Nakon mise, upriličeno je otvaranje i blagoslov Dječjeg vrtića „Kadujica“. Vrtić će imati četiri odgojne skupine (jednu jasličku) za 70 do 80 djece. Počet će s radom 1. siječnja 2021. i na radost roditelja bit će besplatan. Cijeli trošak snosi Općina Okruk, kazala je zamjenica načelnika Općine Bruna Dadić. U 2020. Okruk je dobio i svoju samostalnu školu koju pohađa oko 230 učenika.

„Uvijek je velika radost kad možemo otvoriti nove sadržaje za obitelj i djecu. Vrtić je važna odgojna ustanova u kojoj se djeca socijaliziraju i uče solidarnosti. Drago mi je da se u vrtiće uvodi duhovna, religiozna dimenzija da bi se dijete od prvih koraka cjelovito razvijalo jer čovjek nije samo imati, nego i biti. Osmišljen život je blagoslov za druge“, istaknuo je nadbiskup Barišić blagoslovivši prostorije novoizgrađenog vrtića.