Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov i otvorenje novoizgrađene zgrade Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici

Virovitica (IKA)

Požeški biskup dr. Antun Škvorčević blagoslovio je i otvorio u Virovitici 7. rujna novu školsku zgradu i sportsku dvoranu za potrebe Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije.

Požeški biskup Antun Škvorčević tijekom svečanosti pozdravio je sve prisutne i nazočne na otvorenju nove zgrade. “Time na dostojan način omogućujemo roditeljima ovoga grada ostvariti pravo koje im po Božjem i ljudskim zakonima pripada, tj. da svojoj djeci pruže kršćanski odgoj i obrazovanje. Zahvaljujemo to demokratskim promjenama u Hrvatskoj koje su je svrstale među većinu europskih zemalja u kojima uz javne škole djeluju i druge, a napose katoličke. Ostvaruje se tako i ono što je zajamčeno međunarodnim ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja. Čestitam svima koji su pod požrtvovnim vodstvom preč. Ivice Žuljevića, predstojnika ureda Požeške biskupije za katoličke škole, radili na izgradnji nove školske zgrade sa sportskom dvoranom, a staru zgradu preuredili.”

Biskup Škvorčević je napomenuo da su među onima koji su radili na ovoj izgradnji, uz preč. Žuljevića, ravnatelji Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije velečasni Mario Večerić i Mario Voronjecki, a posebno je zahvalio karitativnoj organizaciji Njemačke biskupske konferencije “Renovabis” te prenio pozdrave i pohvale glavnog upravitelja “Renovabisa” dr. Christiana Hartla.

“Ovo je jedan prekrasan primjer gdje se biskupija uključila u to da zajedno gradimo obrazovni sustav. Gradimo obrazovni sustav koji će trajati i koji će biti sve bolji. Ovo je primjer jedne lijepe suradnje, a sigurno će država dati svoj doprinos da takvih ustanova bude još više”, izjavio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole HBK i predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji Ivica Žuljević zahvalio je svima koji su predano radili na ovom projektu. “Virovitica je dobila jednu novu školu u centru grada građevinski, materijalno dostojno opremljenu s osam učionica, kabinetima, knjižnicom, administrativnim uredima, hodnicima i sportskom dvoranom. No, dobro znamo da to nije dovoljno jer školu ponajprije čine ljudi – djeca, učitelji, međuljudski odnosi. Stoga ova škola ima za cilj odgajati mlade naraštaje u kršćanskome duhu i kvalitetno ih obrazovati kako bi jednoga dana bili aktivni graditelji društva u kojemu žive.”

“Kod osnutka katoličkih škola u Virovitici, od samih početaka, nismo imali potpuno osiguranu budućnost, odnosno prostore u kojim će djelovati škole nego smo se upustili u avanturu računajući u providnost Božju. Čuli ste već kako je škola bila ‘hodočasnička’. No, providnost Božja, uz dobre ljude koje nam Bog pošalje, pobrine se za sve. Takom smo pokucali na vrata katoličke organizacije u Njemačkoj ‘Renovabis’, koja djeluje pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, naišli na razumijevanje i uz njihovu novčanu potporu Požeška biskupija pristupila je izradi projekta rekonstrukcije i dogradnje nove škole. Projektantska kuća M-ing iz Osijeka pod vodstvom g. Ivana Marijanovića izradila je projekt i sve dozvole te je 5. rujna 2017. sklopljen ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova s građevinskom firmom Domogradnja iz Virovitice a pojedinačni ugovori s Elektro-teamom iz Požege za izvođenje elektroinstalaterskih radova, Emax-om iz Osijeka za izvođenje strojarskih radova, zatim sa ZDS Čolić za izvedbu fasaderskih radova i Solium iz Osijeka za izradu stolarije. Glavni nadzorni inženjer bio je g. Josip Lukić iz Požege. Tijekom izvođenja radova Požeška biskupija je u travnju 2018. prijavila stari dio zgrade na natječaj kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je 28. kolovoza 2018. potpisala Ugovor s Fondom o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekt Energetske obnove zgrade Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u kojoj su tada obje škole djelovale. Tako smo paralelno izvodili radove – izgradnju nove zgrade i energetsku obnovu stare zgrade”, objasnio je Žuljević opisujući početke i tijek projekta.

Govor je zaključio zahvalom osnivaču katoličkih škola biskupu Antunu Škvorčeviću koji je, prema riječima preč. Žuljevića, prije 12 godina imao viziju katoličkih škola na području požeške biskupije. “Prvo od Požege, pa do Virovitice i naposljetku Novske. Toliki žar, briga, ljubav za škole, pritom mislim na djecu, mlade, učitelje i roditelje koji su poticali našega biskupa sve ove godine, ne samo da materijalno ulaže u ovu zgradu da bi zadovoljio pedagoške standarde, već da ulaže u ljude.”

Blagoslovu i otvorenju nove zgrade Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole prisustvovao je ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina.