Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov kapele Sv. Vinka u Bedencu 

Bedenec (IKA)

U naselju Bedenec u Župi Kamenica u subotu 22. siječnja, na spomendan sv. Vinka, đakona i mučenika, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je kapelu Sv. Vinka.

Gradnju kapele na raskršću puteva prije 11 godina započeli su župljani Josip Željezić i Žarko Vresk. Njihovoj inicijativi pridružili su se i ostali mještani Bedenca te je nakon 11 godina rada na kapeli ona i blagoslovljena kako bi prolaznicima bila podsjetnik na molitvu i zahvalnost dragom Bogu i sv. Vinku.

Tako je prije mise koju je u zajedništvu sa župnikom Rafaelom Mikecom i umirovljenim svećenikom, domaćim sinom Tomislavom Antekolovićem predslavio biskup Mrzljak, rekao Željko Vuglač, koji je  ime graditelja kapele Sv. Vinka pozdravio sve okupljene. Podsjetio je kako je sve krenulo, i poimence zahvalio svim dobročiniteljima i dionicima gradnje kapele i današnjeg blagoslova i proslave sv. Vinka. 

Biskup je u propovijedi podsjetio kako katolici u svojoj dvijetisućgodišnjoj povijesti  čuvaju uspomenu mnogih svetaca u svom martirologiju. Jedan od njih je i sv. Vinko, đakon i mučenik iz prvih kršćanskih vremena, te se ne zna mnogo o njegovu životu, ali kao i o životu mnogih svetaca iz daleke prošlosti znamo da su nastojali do kraja i u potpunosti vršiti riječ Božju pa i onda kada je zbog toga bilo potrebno položiti vlastiti zemaljski život. Oni su prepoznali da je vječni život vrjedniji od ovog zemaljskog.

I njihov život, kao i naša povezanost s nebeskom, proslavljenom Crkvom treba nam biti trajni poticaj da u ovozemaljskom životu izabiremo Božji put. Sv. Vinko nema nekakvu posebnu povezanost s vinom i vinogradima, već njegov spomendan kalendarski pada u vrijeme kada započinju zimski radovi u vinogradima. Zbog toga je on uzet kao zaštitnik vinogradara i vinograda koji treba našu pažnju i brigu da bi donio dobre plodove. No, prije svega sveci su ovdje da nas podsjećaju i potiču da i mi u svojem životu donosimo plodove dobrote, ljubavi i istine, zaključio je biskup Mrzljak.