Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Tome proslavljen u obnovljenoj kapeli u Kamenici

Kamenica (IKA)

Župljani župe Kamenica i hodočasnici iz obližnjih župa, na blagdan sv. Tome, u ponedjeljak 3. srpnja 2023., slavili su misu u obnovljenoj grobljanskoj kapeli sv. Tome.

Slavlje mise predvodio je pročelnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral i predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije preč. Mario Kopjar.

U propovijedi je preč. Kopjar pozvao okupljeni narod Božji da nasljeduje primjer sv. Tome. „Dok mi iznutra iz ove kapelice gledamo prema van, potaknuti biblijskim tekstom Djela apostolskih o pozivu da propovijedamo Evanđelje po svemu svijetu, želimo da se kroz ova četiri prozorčića uzdigne naša molitva i glas. Da odzvanja naš glas jedinstva i ljubavi, one iste ljubavi koju je osjetio sv. Toma dodirujući Gospodinove ruke i bok. To samo može ljubav srca koje se na zatvara za ovozemaljsko, nego se otvara za nebesko. Sv. Toma imao je priliku dodirnuti Gospodina. I mi smo pozvani u svome srcu da Boga dodirujemo po njegovoj Riječi, po njegovom tijelu, koje se potpuno daje svima nama“, poručio je.

Na kraju mise kamenički župnik vlč. Rafael Mikec zahvalio je svima koji su svojim radom, znanjem, talentima i vremenom pridonijeli obnovi kapele. Posebnu zahvalu uputio je predslavitelju preč. Kopjaru zbog njegove brige i pomoći u obnovi kapele. Domaćem sinu vlč. Tomislavu Antekoloviću župnik Mikec uputio je i čestitku povodom njegova imendana.

Riječima zahvale pridružili su se i fra Zlatko Vlahek, OFM Conv., i vlč. Antekolović, iskazavši radost zbog obnove kulturne baštine koja će tako ostati kao zalog i budućim generacijama. „Ovo neka je zahvala i tebi vlč. Rafaele, koji ne samo da oživljuješ ovo kamenje na koje smo mi zaboravili, nego nastoj i dalje osvjetljavati i oživljavati ime Božje na ovoj župi. Da zaista ono što je oronulo, zapostavljeno, zaboravljeno, dobije jedan novi sjaj, jedan novi život. Iskrena hvala za sve što činiš“, zaključio je o. Vlahek.

Kamenička grobljanska kapela sv. Tome sagrađena je 1867. i snažno je stradala tijekom razornih potresa 2020. godine. Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, ali i sredstvima Župe sv. Bartola te donacijama, kapela je u potpunosti obnovljena.