Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov obnovljene crkve Sv. Dimitrija u Trenkovu

Trenkovo (IKA )

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju 21. listopada euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Dimitrija u Trenkovu i blagoslovio to sakralno zdanje nakon njegove temeljite obnove.

Na početku slavlja velički župnik Mario Sanić zahvalio je Bogu i nebeskom zaštitniku sv. Dimitriju što je posao obnove crkve u Trenkovu uspješno priveden kraju.

Biskup Škvorčević okupljenima na slavlju rekao je da se zajedno s njima raduje ljepoti njihove obnovljene crkve, ustvrdivši kako su posvjedočili da se slogom i uz malo materijalnih sredstava može učiniti veliko djelo. Podsjetio ih je da se nalaze u pripravi za blagdan sv. Dimitrija, zaštitnika crkve i mjesta, koji im svjedoči da je Bog u njemu izgradio svoj nerazorivi hram i u njegovoj vjernosti sve do mučeništva ostvario svoje veličanstveno djelo. U povodu Svjetskoga dana misija pozvao je na molitvu da svaki krštenik bude misionar i javno svjedoči svoju vjernost Bogu te kao i na molitvu za misionare koji su pošli naviještati Evanđelje ljudima koji ga još ne poznaju, a osobito za misionara iz Požeške biskupije Karla Prpića, koji djeluje u afričkoj zemlji Kamerunu.

Na temelju evanđeoskog izvještaja o učenicima Ivanu i Jakovu koji traže prva mjesta u Isusovu kraljevstvu, biskup je upozorio na suprotnost između našega ljudskog i Isusova evanđeoskog mentaliteta. Naime, svjedoci smo kako se kod nas po tzv. „rodijačkom sustavu“, svojima namještaju radna mjesta i utjecajne pozicije u društvu. Isus odbija praviti razlike među ljudima, svjedočeći da je Bogu svaki čovjek jednako važan i da svojom mukom i smrću svakoga želi uvesti u puninu života. Ustvrdio je da naviještena Božja riječ predstavlja trpljenje i žrtvu za drugoga kao put kojim Bog ostvaruje svoj spasenjski naum. Tu istinu Božje riječi potkrjepljuje naše životno iskustvo koje nam svjedoči da se ništa u životu vrijednoga ne može postići laganim, lagodnim i površnim životom, istaknuo je biskup.

U Isusovu trpljenju i smrti dogodio se najveći obrat u ljudskoj povijesti, jer se u njegovoj ljudskoj nemoći, očitovala moć božanske ljubavi koja je pobijedila zlo i smrt. Sv. Dimitrije, kao i svi drugi sveci, dobro je razumio kako je ljubav uvijek povezana s trpljenjem, i da trpljenje iz ljubavi nije besmisleno, jer ondje gdje se živi za drugoga i za njega žrtvuje, ostvaruje se najveći smisao, rekao je požeški biskup i pozvao okupljene da preispitaju svoj osobni stav prema trpljenju, i promisle jesu li ljudi koji ga pod svaku cijenu žele izbjeći, ili su ga spremni prihvatiti i položiti sebe za dobro drugih. Također ih je potaknuo da im slavlje blagoslova obnovljene crkve bude povod da se pročiste u svojim sumnjama, nemoćima i slabostima, te da ne dopuste da ih bilo tko ili bilo što udalji od Isusa Krista i njegove žrtve ljubavi koja jedina pobjeđuje. Supružnicima je poručio da svoje bračno zajedništvo sačuvaju i u trpljenjima, te da u krizama ne posežu olako za rastavom, nego budu spremni žrtvovati se jedno za drugo i za svoju djecu. Zamolio je da po zagovoru sv. Dimitrija u njima ne pobjeđuje njihova nemoć i sebičnost, nego Božja moć, i da se u svojim konkretnim životnim situacijama čvrstom vjerom drže uz Isusa Krista.

Na kraju mise biskup je zahvalio svima onima koji su novčano pomogli obnovu crkve, kao i onima koji su molitvom pratili to djelo i ugradili u nj svoju ljubav. Zahvalio je župniku Mariju Saniću za pokretanje i vođenje obnove crkve, kao i za sve ono što redovito čini u svojoj župničkoj službi. Zahvalio je nazočnima što vole Isusa Krista i što s njime računaju u njegovoj Crkvi, te što mu dolaskom na nedjeljnu misu svjedoče vjernost. Osobitu zahvalnost iskazao je Stjepanu Zvekiću za njegovo tridesettrogodišnje savjesno i požrtvovno služenje u crkvi Sv. Dimitrija u Trenkovu, te mu je uručio Biskupijsku medalju s Poveljom zahvalnosti. Svima je poželio da s toga slavlja otiđu ispunjeni Božjom blizinom i ljubavlju, te je na njih zazvao Božji blagoslov.