Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov obnovljene kapele Srpne Gospe na Vodici kod Čonoplje

Čonoplja (IKA)

Obnovljena kapela Srpne Gospe, koja se nalazi na teritoriju Župe Svih Svetih u Čonoplji, blagoslovljena je 2. srpnja, na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije.

Godine 1894. podignuta je na tom mjestu, zvanom Čonopljanska Vodica, kapela u čast Srpne Gospe. Kapelu s dva tornja podigli su katolici Čonoplje. Kameni križ pred njom o svom trošku podigao je Marko Astaloš sa svojom suprugom Marijom. Kapelu je, nakon što je 1947. bila devastitrana od skupine protuvjerski nastrojenih osoba, dao obnoviti ondašnji župnik Franz Rible.

„Približavajući se 130. godišnjici izgradnje, željeli smo je obnoviti. Obnova je financirana sredstvima Vlade Mađarske i darovima vjernika Čonoplje i Lemeša. Obnovili smo je od vrha do temelja. Na kapeli je tijekom proljeća saniran vanjski dio, zidovi i tornjevi, te je uređen hodočasnički prostor ispred nje, kako bi bila spremna prihvatiti hodočasnike i ostala dostojan spomenik naše i vjere naših predaka“, kazao je župnik u Čonoplji vlč. László Hajdú.

Na blagdan, kada u to mjesto hodočaste mjesni Mađari i Hrvati, ali i hodočasnici iz udaljenijih župa, služe se hodočasničke mise. Ove godine misu na hrvatskom i na mađarskom jeziku predslavio je župnik župe Imena Marijina u Novom Sadu i novosadski dekan mons. Attila Zsellér, koji je predvodio i obred blagoslova.