Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov polja o svetkovini svetog Marka – zaštitnika župe Trnjani

Trnjani (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi i tradicionalnim obredom blagoslova polja i pšenice u župnom dvorištu, u Trnjanima je proslavljena svetkovina svetog Marka evanđelista, zaštitnika te drevne slavonske župe.

Misno slavlje i blagoslov, u zajedništvu s brojnim okupljenim župljanima, predvodio je vlč. mo. Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu, regens chori đakovačke katedrale i profesor KBF-a u Đakovu.

Suslavili su domaći župnik vlč. Nikola Kaurin, svećenik na službi u središnjim nadbiskupijskim ustanovama vlč. Stjepan Maroslavac, župnik susjedne župe Garčin vlč. Tomislav Karavidović, župnik u Svilaju vlč. Ivica Tušek, župnik u Klakaru vlč. Zoran Aladić, svećenik na doktorskom studiju u Rimu vlč. mr Davor Senjan, te umirovljeni trnjanski župnik vlč. Stjepan Buček. Posluživali su đakoni vlč. Nikola Klemen i vlč. Antun Nikolić. Pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor pod vodstvom orguljaša Dine Klema.

Vlč. Andrić u homiliji je vjernicima približio lik i svetost evanđelista Marka, učenika svetog Petra apostola, a potom i molitvu kao istinski stav poniznosti pred Bogom i opreci oholosti, o čemu je govorio i sveti Jakov apostol – Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost (usp. Jak 4, 4 – 6).

„Stoga je i molitva za urod polja također stav poniznosti i otvorenosti da sve primamo iz Božje ruke, jer ako se oslanjamo samo na svoje snage onda imamo samo ono prolazno i propadljivo“, kazao je uz ostalo vlč. Andrić.