Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov polja u Modranu

Modran (IKA)

U Modranu, selu koje pripada Župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini, u nedjelju 2. srpnja slavljena je misa uz blagoslov polja.

Misno slavlje ispred kapele kod Kljajića posvećene sv. Petru i Pavlu predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Suslavio je umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba, povratnik u Bijelom Brdu. Prije mise predvodili su obred blagoslova polja prema starom običaju kako je zabilježeno u molitveniku Biserje sv. Ante.

U propovijedi je mons. Zeba vjernicima razlomio naviještenu Riječ Božju, naglasivši kako je ona zahtjevna. „Isus nas je danas ovdje pozvao i želi nam poručiti, želi naše oči i pameti i srca usmjeriti u jednom drugom pravcu. Želi nam je reći da zna što nam treba, da se ne brinemo jer se On brine za nas. Želi nam ukazati na vrednote neba koje su vječne, koje se jedino vide očima vjere“, rekao je, uz ostalo, mons. Zeba te naglasio važnost obreda blagoslova polja kako „bismo bili zahvalni Gospodinu i zadovoljni s onim što imamo“.

Uz lokalne mještane, pedesetak Modrančana došlo je iz Hrvatske kako bi sudjelovali na misi i blagoslovu – događaju koji je najvažniji za to selo. Inače, prva kapela u tome selu sagrađena je prije 82 godine. Porušena je 1992. u Domovinskom ratu. Kapela je obnovljena 2000. godine, a iste je godine opet srušena. Modrančani su je ponovno sagradili 2001. godine.