Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov spomen-obilježja za ubijene mještane u Skradniku

Skradnik (IKA)

Spomen-obilježje za šestero ubijenih žitelja Skradnika i Carevog Polja 5. kolovoza 1945. blagoslovljen je u subotu 18. rujna 2021. u mjestu Skradniku u župi Oštarije.

Spomen-obilježje blagoslovio je župnik Oštarija vlč. Mario Vazgeč, asudjelovao je i župnik Generalskog Stola Mario Kralj. Tom prilikom vlč. Vazgeč je poručio da svaku žrtvu treba cijeniti i vrednovati i stalno biti u zaštiti života.

Spomenik je podignut zahvaljujući Općini Josipdol, župi Oštarije i DPD-u Sv. Marko Križevčanin. Šestero ubijenih žitelja Skradnika i Carevog Polja je nakon završetka Drugog svjetskog rata bilo optuženo za suradnju s „narodnim neprijateljem“ te nakon „partijskih sudova“ osuđeno na smrtne kazne, rekao je predsjednik DPD-a Sv. Marko Križevčanin Milan Bokulić.

Nakon što je 4. kolovoza 1945. došlo do oružanog sukoba između pripadnika tadašnje OZN-e i odmetnutih križara pri čemu je poginuo jedan pripadnik OZN-e, iz Skradnika i Carevog Polja bilo je privedeno 20 mještana na informativne razgovore o križarima. Tijekom noći bili su mučeni i prisiljavani na davanje informacija koje nisu imali, da bi sljedećeg dana 17 osoba bilo vezano žicom i sprovedeno do Skradnika gdje je održano javno suđenje uz politički govor o ‚stečenoj slobodi i novoj vlasti‘. Šestero od njih bilo je osuđeno na smrt strijeljanjem, dvije osobe su oslobođene, a devet ih je osuđeno na prisilni rad u Plaškom.

Spomenik je u nazočnosti brojnih mještana otkrila 89-godišnja Roža Badanjak, kći tada ubijene Dragice Žilić. Tada 13-godišnjoj kćeri, majka je, odlazeći na stratište, dala svoje opanke.