Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen križ na Gradini i kapela u Bogdanovićima

Seoci (IKA)

Križ na Gradini u Seocima, filijali župe Kostanje, i kapela Presvetog Trojstva u Bogdanovićima blagoslovljeni su na svetkovinu Tijelova, 8. lipnja 2023. godine.

Blagoslovu je prethodila procesija od novosagrađene kapele u Bogdanovićima, a procesijski križ nosile su žene i djevojke.

Križ je blagoslovio don Emanuel Petrov, župnik poljičke župe Priko Omiš i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Križ je blagoslovljen relikivijom jeruzlemskog – Kristovog križa koju je nedavno u samostanskom arhivu pronašao gvardijan omiškog franjevačkog samostana fra Frano Doljanin.

Po povratku u mjesto blagoslovljena je kapela Presvetog Trojstva koju je zavjetno napravio Ante Bogdanović. Obred blagoslova predvodio je župnik Kostanja i Seoca te poljički dekan don Špiro Čikeš uz nazočnost don Ivana Vrdoljaka, don Tomislava Ćubelića i don Emanuela Petrova.

Svečanost je nastavljena zajedničkim domjenkom koji je započeo hrvatskom himnom. Potom se obratio Ante Janković citirajući riječi sv. Majke Tereze: „Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš.“ Na taj način je zahvalio svima koji su unijeli svoju trud i ljubav za taj projekt i napomenuo da je pred njima nastavak projekta, a to su postaje križnoga puta. Ljubica Bogdanović pročitala je pjesmu Ante Jankovića „Križ na Gradini“.

Župnik Čikeš potpisao je povelje o izgradnji križa i kapele naglasivši kako je radost biti župnik u toj župi gdje je narod „tako složan i vjernički odan Bogu i Crkvi“.