Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen Križni put o. Danijela Hekića

Sveti Petar u Šumi (IKA)

Blagoslov i otvorenje Križnog puta o. Danijela Hekića u Svetom Petru u Šumi održano je u nedjelju 10. ožujka.

U nazočnosti više stotina vjernika iz svih dijelova Istre uvodnu molitvu ispred rodne kuće o. Danijela u zaseoku Gljušćići, izrekao je supetarski župnik o. Ivan Šarić. On i provincijal pavlinske provincije o. Mario Škrtić predvodili su potom i sve molitve pobožnosti križnoga puta, blagoslovivši svaku postaju.

 

Nakon blagoslova prve postaje okupljenima se obratio načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić koji je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta te zahvalio na potpori župi i biskupiji, a napose Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je kroz Program ulaganja u zajednicu sufinanciralo ovaj projekt s dvjesto pedeset tisuća kuna.

Uime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije okupljenima se obratila Katica Mišković koja je izrzaila radost što je angažmanom načelnika Ministarstvo moglo sudjelovati u realizaciji projekta, a najavila je i novi projekt kojeg će sufinancirati s tristo tisuća kuna, uređenje komunalne i prometne infrastrukture.

O patničkom životu o. Danijela Hekića te o značenju pobožnosti križnoga puta govorio je akademik Josip Bratulić.

Za ovu prigodu tiskana je knjižica s fotografijama novoga križnoga puta i tekstom te pobožnosti iz Dobrilina molitvenika “Oče budi volja tvoja”.

Križni put je dužine 4,2 km, ima oblik krunice, sastoji se od 14 postaja izrađenih od monumentalnih blokova istarskog kamena. Svaka je postaja posebno osmišljena i uklopljena u krajobraz šumovitog okruženja Sv. Petra u Šumi, a djelo je supetarskog kipara Josipa Srblina.

Križni put oca Danijela Hekića uređen je u znak poštovanja prema velikanu molitve, patnje i krunice kao cjelogodišnji put duhovnosti, razmišljanja i molitve.

Otac Danijel Hekić, (Sv. Petar u Šumi 1926. – Saccolongo, Italija 2009.), franjevac Male braće, zaređen 1952., a od 1955. godine, bolovao je od multiple skleroze. Više od pet desetljeća, nepokretan primao je vjernike, ispovijedao, savjetovao, tješio i blagoslivljao ih. Bolest je prihvatio kao način života, te je postao živuća ikona patnje i nikada se nije žalio na bolest. Proživljavao je sve misterije krunice te je napisao brošuru „Moja svagdanja krunica“.