Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen novi kip Zvijezde mora na Gospinu škoju u Sreseru

Sreser (IKA)

Novi kip Gospe, Zvijezde mora, smješten na Gospinu škoju nasuprot Sreseru na poluotoku Pelješcu, blagoslovljen je u nedjelju 19. lipnja.

Dosadašnji Gospin kip postavljen na istom mjestu prije dvadesetak godina s vremenom je oronuo, pa je zamijenjen novim izrađenim od bračkog kamena.

Više od pedeset ljudi u nedjeljno predvečerje je barkama krenulo prema Gospinu škoju kako bi sudjelovali na svečanosti blagoslova, a novi kip je blagoslovio mladomisnik Dubrovačke biskupije don Ivo Markić. Od svećenika su bili prisutni župnik don Željko Batinić i  nekadašnji župnik u Janjini koji je postavio prvi kip na Gospinu škoju don Vlado Markić. Blagoslov je animirao pjevanjem župni zbor.

Župnik je pozdravio sve prisutne, zahvalio svima koji su pomogli materijalno, molitvama i fizičkim radom pri postavljanju kipa. Također je naglasio kako se to hodočašće Gospi, Zvijezdi mora, treba nastaviti održavati i njegovati pobožnost Gospi Sreserskoj.

Mladomisnik Markić u blagoslovu je kazao kako „likovi dozivaju vjernicima u pamet spomen na Isusa Krista i na svece koje predstavljaju“ i na neki način ih dovode pred njihovo lice. „Što češće Krista i svece promatramo na likovima, to se brže uzdižemo do živoga spomena na njih i do želje za njima“, kazao je. Objasnio je i kako se sveci na ovaj način štuju ne zato „što bi se vjerovalo da se u likovima nalazi neka božanstvenost ili snaga zbog koje ih treba častiti“, nego zato „što se čast koja se iskazuje likovima odnosi na onaj uzor koji oni predstavljaju“.

Blagoslov kipa priređen je ususret mladoj misi svećenika Markića koja će biti u Janjini u petak 24. lipnja. Nakon blagoslova bilo je prigodno čašćenje koje su organizirali mještani Sresera.