Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljene postaje križnog puta na Bokanjcu u Zadru

Zadar (IKA)

Postaje križnog puta u crkvi sv. Pavla u Novom naselju na Bokanjcu u Zadru u petak 24. veljače, na kraju mise koju je predslavio, blagoslovio je župnik bokanjačke Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja don Roland Jelić.

Autor postaja je zadarski akademski slikar Dino Surać koji je također sudjelovao u misi i obredu blagoslova slika. Osobita dragocjenost novoga križnog puta je u tome što je svaka postaja dar obitelji iz Novog naselja župe Bokanjac.

Prije godinu dana župnik Jelić župljanima je izrazio želju da se u crkvi postave slike križnog puta, ali i bojazan hoće li to župa financijski iznijeti. Predložio je da, ukoliko neka obitelj to želi, može dati doprinos novčanim prilogom, shodno svojim mogućnostima, za jednu postaju kao svoj zavjetni dar.

Župnik Jelić bio je iznenađen kada su mu nakon te obavijesti na misi, župljani odmah došli u sakristiju i izrazili želju da pomognu u nabavi postaja.

U svega 10 minuta nakon mise zapisao je 14 obitelji koje su željele dati prilog za svaku postaju. Don Roland je sastavio i listu rezervnog popisa obitelji koje su također htjele pomoći, ukoliko netko od zapisanih odustane ili bude u nedovoljnoj mogućnosti pomoći.

Župnik Jelić zahvalio je župljanima Novog naselja za velikodušnost i dobročinstvo, poželjevši da im Bog bude nagrada.

Slike su veličine 80 cm × 60 cm i slikane su tehnikom ulje na platnu. Župnik je zahvalio i župljanima koji su postavili slike na zid, to su Zdenko Čulina i Ive Hazdovac.

Zahvalio je i mladom umjetniku Suraću kojemu je slikanje postaja križnog puta bilo prvi takav rad. Don Roland je istaknuo važnost da se mladim, talentiranim ljudima pruži prilika za rad i mogućnost da izraze svoju kreativnost. Surać je zahvalio don Rolandu za iskazano povjerenje i motivaciji da stvara to umjetničko i duhovno djelo.

U propovijedi misnog slavlja don Roland je istaknuo da je Isus prošao križni put za nas ljude.

„Promatrajući što se dogodilo na postajama Isusove muke, u svakoj postaji Isusovog križnog puta svatko od nas može vidjeti i svoj život, prepoznati neku situaciju iz svoga života. Isus je mogao izabrati bilo koji drugi način da nas spasi. Ali izabrao je život jednak našemu, u svemu isti, osim u grijehu. A to uključuje i situacije trpljenja, progona, osuđivanja“, rekao je don Roland.

U kontekstu Isusove osude od strane Pilata, ustvrdio je da se u životu dožive mnoge osude od ljudi koji ogovaraju i kleveću.

„Ali, u životu svakoga od nas imamo i Veronike koje će nam pružiti svoj rubac, ruku pomoći. Imamo često i Šimuna Cirenaca koji će, kad nam bude teško, kad nas pritisne križ koji čovjeku nije lagano nositi, priskočiti u pomoć i reći ‚Prijatelju, želim ti pomoći. Evo ti moja ruka, želim s tobom nositi tvoj životni križ.‘ Toliko je takvih osoba koje ćemo susretati u našem životu, koji će doći, prići nam, pokazati suosjećanje i ostaviti veliki trag u našem životu, baš kada prolazimo kroz naše muke“, rekao je župnik.

Vjernike je je ohrabrio da sjedine svoje teškoće s Kristovim križem i da ih nose u zajedništvu s Gospodinom koji daruje svoju blizinu u teškim i radosnim trenucima, u svijesti da ih Isus nikada ne napušta i daje im svoj blagoslov.