Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna pastirska poruka srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uputio je Božiću pastirsku poruku koju prenosimo u cijelosti.

On – On je mir!
Mih 5, 4

Draga braćo i sestre, draga brado svećenici, redovnici i redovnice — svi ljudi dobre volje!

Božićno otajstvo, Utjelovljenje Vječne Riječi Božje, koja iz ljubavi prema nama slabima i grešnima postaje čovjek – Evanđelje – Radosna vijest! Ne čudi stoga sto je upravo Božić najradosnija i „najtoplija“ svetkovina, osobito draga u našim obiteljima, a toplina ovog blagdana privlači i one koji se ne smatraju vjernicima. Razmjenjuju se čestitke i želje za mirom i veseljem.

A da bi Božić bio blagdan mira i radosti, svjetla i topline, ne zaustavljamo se tek na izvanjskim običajima i ukrasima. Božić se događa u srcu. Božić se događa u našim obiteljima, u našim zajednicama. Ondje se, u srcu i biću svakog pojedinca, Božić (maleni Bog) mora roditi kao Kralj mira i donijeti mir svim ljudima dobre volje, tj. onima koji su ga spremni prepoznati i primiti, usprkos našoj slabosti i ograničenosti. Upravo nas slabosti i grešna narav, koju je došao Otkupiti, ponekad sprječava da ponajprije u svom srcu dopustimo i živimo Njegov mir, te tako i mi sami možemo postati prepreka miru oko nas i u cijelome svijetu.

Mir je trajna želja čovječanstva, nagrđena iznova ljudskom pohlepom, usmjerenošću na sebe i ovozemaljsko; na naš ponos i oholost života, ili ponekad, zloćom. Zato je mir trajan zadatak čovječanstva, i to ne samo moćnika, političkih sila i lidera, nego, svakoga od nas. Mir počinje ovdje i sada, u mome i Tvome srcu.

Da bi to bilo moguće, moramo biti svjesni svoga duhovnog bića, jer inače ostajemo usmjereni samo na izvanjsko i prizemno, na svjetovnu moć, vlast, novac, probitak, položaj, gdje nikako ne uspijevamo pronaći odgovore na pitanja vlastitog srca, niti možemo postići i živjeti istinske moralne i ljudske vrijednosti. Jedino u zajedništvu s Bogom možemo izgrađivati pravednije društvo, društvo mira i međusobne solidarnosti, poštivanja, pomaganja i uzajamne bratske i kršćanske ljubavi, kako sam je On sam pokazao. Čovjek može živjeti svoje ljudsko dostojanstvo, koje nam je Bog vratio svojim rođenjem od žene, samo u otvorenosti istini i dobru, otvorenosti Bogu i Njegovoj Riječi, Njegovim zakonima. Mir ostaje nužna potreba i zadaća. Izgradnja mira zahtjeva naš svakodnevni trud, a ponekad i žrtvu.

To nas voditi velikodušnom oprostu i pomirenju, poštivanju dostojanstva svake ljudske osobe. Taj trud zahtjeva da nikada ne branimo vlastite interese na štetu tuđega legitimnog prava i dobra. Izdiže nas iz prizemnoga prema uzvišenome. Žeđa i gladuje za pravednošću. Nikada se ne umara stati u obranu potlačenoga i slabijega, pomaže siromahu i zauzima se za obespravljene, te neće nikada izdati uzvišene i vječne vrijednosti samo zbog nagona za pukim preživljavanjem.

Rođenjem u obitelji, Bog je posvetio naše obitelji – podsjetivši nas da je upravo to kolijevka gdje se rađa istinski Mir. Roditelji koji su otvoreni Bogu i Njegovom vodstvu, prva su i najvažnija učionica za svako dijete. Oni su prva učionica u kojoj će rasti učeći se međusobnom poštivanju, razumijevanju, prihvaćanju različitoga, prepoznavanja brata i sestre u svakom čovjeku bez ikakve razlike, kao i vlastitim dužnostima kako unutar obitelji i zajednice, tako i čitavog društva.

Takve obitelji, sastavljene od osoba koje nose mir u svome srcu, izgrađuju stabilno i solidarno društvo, svjesni vlastite uloge i dužnosti u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta kojeg će ostaviti svojoj djeci, koja će jednoga dana, obogaćena takvim iskustvima tijekom vlastitog odrastanja, znati te vrijednosti obogatiti i još više prenijeti dalje, izgrađujući civilizaciju mira.

Dok i danas svjedočimo krhkosti i nedostatku mira u svijetu i u „kršćanskoj“ Europi, dok su nam srca ujedinjena u molitvi za svu braću i sestre koji ovaj blagdan mira proživljavaju trpeći strahote rata i neizvjesnosti, zastanimo pred jaslicama. Dopustimo da nam skromnost i poniznost novorođenog Kneza Mira bude ispit savjesti i poticaj, te podsjetnik što zaista znači biti čovjek na sliku Božju — čovjek ljubavi i mira, glasonoša radosti, mirotvorac kojemu je pripravljeno da baštini Kraljevstvo nebesko.

Svima Vama, predraga braćo i sestre, zajedno s mons. Đurom Gašparevićem, želim istinskim mirom blagoslovljen Božić, da svatko od nas postane prepoznatljiv u našoj sredini po svojoj miroljubivosti, istinoljubivosti, i aktivnom zauzimanju za svu braću i sestre u potrebi!

Nosimo mir i blagoslov jedni drugima i kroz cijelu Novu 2023. godinu, moleći za mir i jedinstvo našeg naroda i cijeloga svijeta!

U Srijemskoj Mitrovici, o Božiću 2022.

Mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor