Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka beogradskog nadbiskupa Ladislava Németa

Beograd (IKA)

Poruku beogradskog nadbiskupa Ladislava Neméta za Božić 2022. prenosimo u cijelosti.

Sredstva komunikacije razvijaju se sve više i više pa tako današnji čovjek prima sve više i više informacija, bilo da su one korisne ili štetne za nas. Do nas dolaze svakojake vijesti, bile one istinite, lažne, korisne, beskorisne, konstruktivne ili destruktivne. Zato, dragi moji, pazite što čitate i pitajte sebe: je li neka vijest ili informacija korisna za tebe, je li ona istinita, pomaže li u ostvarenju tvojih životnih ciljeva; čini li te boljim čovjekom, ili uništava u tebi ono izvorno dobro koje je Bog ulio u nas na početku našega života. Jer kad se rađamo, svi smo mi dobri, vrijedni ljubavi, dragi i sposobni za ljubav, čak i ako smo skloni grijehu. Ali, čim malo odrastemo, bivamo povrijeđeni, a i mi povređujemo druge, pogotovo kada ne postupamo po srcu, nego hladno racionalno, ili pak činimo to instinktivno, iz straha.

Naše društvo danas je puno laži i prijevara čega je izvor strah. Laži se šire svim kanalima i pokušavaju naša srca učiniti tvrdim, nesretnim i nemirnim. U Ukrajini je situacija još ozbiljnija. Koliko laži čujemo na sve strane; skoro je nemoguće doprijeti do istine.

Braćo i sestre, laž i strah, uznemirenost i ozlojeđenost ne potiču od Boga. Zlo i laž potiču od onoga koji se usprotivio Božjoj volji i koji se pobunio protiv njegove vladavine ljubavi i radosti. Isus u jednom razgovoru s farizejima i pismoznancima, ondašnjim vjerskim vođama, ovako govori: „Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga. On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori, jer je lažac i otac laži” (Iv 8,44).

Ove Isusove riječi ni danas nisu izgubile svoju validnost i istinitost.

Laž koja nam truje osobni život i društvo je namjerna, iza nje stoji onaj, ili oni koji po svaku cijenu žele uništiti naše međuljudske odnose, koji po svaku cijenu žele zavaditi ljude dobre volje, poremetiti naše živote, potaknuti nas na svađe i mržnju. U ovoj stvarnosti, u svijetu krhke ljubavi, želimo ovih dana posebno obratiti pažnju na utjelovljenu božansku ljubav i iz nje učiti kako je moguće i vrijedno paziti jedni na druge, poštovati i voljeti jedni druge te težiti mirnom suživotu.

Uputimo stoga, draga braćo i sestre, svoj pogled prema Betlehemu i promatrajmo čudo kako je Bog postao čovjekom. Približimo se tom čudu koje ne poznaje granice, u kojem nema zla, već ima samo jednostavna, čista ljubav bez interesa. Isusovo rođenje svjedoči nam o Božjoj snazi i o tome da je prihvaćanje ljubavi snaga koja povezuje Boga i čovjeka, te je izvor mira.

Oko Isusovih jaslica vidimo pastire koji su predstavljali najugroženiji sloj tadašnjeg društvenog staleža. Nalazimo i mudrace kao predstavnike dalekih naroda koji su bili stranci i nisu pripadali izabranom narodu Izraela. Zatim tu su anđeli i arkanđeli, silna Božja nebeska vojska, koji se zajedno raduju daru kojeg je Bog dao ljudima u Isusu. Njihova pjesma sve ispunjava. Priznajmo da ta pjesma grije čak i naša srca dok ovih dana pred nama oživljavaju događaji prvog Božića. Primimo stoga betlehemsku radost i ljubav. Otvorimo se božanskoj ljubavi koja se izlijeva na nas i darujmo je svojim bližnjima i svom najbližem okruženju. Neka ovaj blagdan bude obnova, obnova u ljubavi, metanoja, kako su znali govoriti prvi kršćani. Božanska ljubav, koja je u Isusu došla među nas, neka nas osnaži i ohrabri kako laž i zlo u svijetu i među nama ne bi više trovali ljude, već nas primljena božanska ljubav sve ispunila radošću. Budimo zato hrabri i recimo NE lažima! Recimo NE otrovu podjela i mržnje! Recimo NE lažima koje se pričaju o nama, koje nas bole i truju naše živote, i ovdje u Srbiji, i u susjednim zemljama, nego recimo odlučno DA božićnoj radosti!

Zapitajmo se: ako bi se danas pojavio anđeo Božji u našim životima i pozvao nas da idemo u Betlehem da se poklonimo Sinu Božjemu, koji je ujedno i Sin Marijin, šta bismo mu ponijeli na dar? Pastiri su mu ponijeli plodove svoga rada: mlijeko, sir, vunu. Mudraci su ga darivali zlatom, tamjanom i smirnom.

Šta bi bio moj poklon Knezu mira, kako ga Sveto pismo s pravom naziva, šta bi bio moj poklon izvoru istine, znajući da se Isus objavio svetu kao put, istina i život?

Možda bi izrečeno DA božićnoj radosti, a izrečeno NE poticanju mržnje bio najprikladniji dar? Povucimo se stoga u mir i tišinu nekoliko trenutaka i pokušajmo u dubini svoje duše pronaći dostojan dar koji ćemo, pojedinačno i zajedno, prinijeti pod noge rođenom u Betlehemu Isusu Kristu!

Svima vama, koji danas slavite Božić po gregorijanskom kalendaru ili malo kasnije po julijanskom, želim sretne blagdanske dane, pune milosti i radosti.

Čestit Božić i sretnu Novu Godinu želim svima Vama!

+ Ladislav, nadbiskup