Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićni broj Hrvatskog katoličkog mjesečnika "Naša ognjišta"

Tomislavgrad (IKA)

Novi broj hrvatskog katoličkog mjesečnika „Naša ognjišta“ za mjesec prosinac u duhu je Božića te nosi poruku „Gospa te na Badnju večer vratila“ fra Ante Marića, koji u temi broja piše o Božiću u Novom zavjetu. Naglasak je na povijesnom i teološkom utemeljenju Božića, koju na osobit način naglašavaju četiri od pet povijesnih knjiga Novoga zavjeta, Evanđelja po Marku, Luki, Mateju i Ivanu, koja u sebi nose svevremenu poruku „Tu se u Betlehemu judejskome odigrala prava drama.

U velikoj je nevolji i oskudici Djevica rodila svoga Sina. I kada se očekivalo da će sve biti tužno, nebesa su se otvorila. I osuo se nebeski svod svjetlošću i korovima anđela. Pjevali su nebeske melodije“. Branka Perković u svom članku „Mir kući ovoj i svima koji u njoj prebivaju“ objašnjava što je to zapravo blagoslov kuće ili obitelji i zašto je važan, dok u tekstu  „Čudo iščekivanja“ fra Goran Azinović naglašava kako nam više nego ikada treba Božić i Došašće.

Berislav Jurić piše  o Božiću i ljubav kao umijeću u svom tekstu  „Ljubavi s velikim Lj“. U svojoj redovitoj kolumni„Kršćanska ideja socijalne pravednosti i moderno društvo“ dr. fra Luka Tomašević govorio o „Kršćanstvu siromašnih“ u kontekstu, kako je „Papa uzeo ime Franjo, a isusovac je po redovništvu. Time je, čini se, odaslao poruku da će idejno uzeti put služenja sv. Franje Asiškoga, te da će siromaštvo i skromnost postaviti u središte svoga pontifikata i tako započeti reformu Crkve.“

U prigodi tradicionalnog  božićnog koncerta  „Božić u Ciboni“  s Lejdi Oreb, poznatom televizijskom voditeljicom i urednicom u programskom odjelu Glazbenog sadržaja HTV-a,  razgovarala je Dragica Zeljko Selak. Tu  je  i mjesečno motrenje društvene zbilje dr. sc. fra Marija Knezovića „Papi podmeću uz miris lososa?“.

Prof. Irma Kovčo Vukadin govori o „osobama s invaliditetom u novom normalnom vremenu“, tko su osobe s invaliditetom, zanimljivosti i izazovi s kojima se susreću te funkcioniranje osoba s invaliditetom u okolnostima mjera za suzbijanje koronavirusa.

Tu je i reportaža Ivana Kaleba  o „Župi Jablanici“, gradiću u sjevernoj Hercegovini na rijeci Neretvi, kao i članak iz povijesne riznice dr. Jure Krište, koji piše o izgrađivanju sveca o „Smrti nadbiskupa kardinala Stepinca i proglašenje blaženim“ a iz duhovne riznice naših samostana u BiH, dr. Agneza Sabo piše o „Sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove“.

Još je tu uz redovito izvješće „Međugorje iz dana u dan“ niz drugih zanimljivih članaka „Krštenje: temelj i početak fra Joze Grbeše te „Kutak za trenutak“ i  brojne vijesti iz crkvenog i župnog života BiH, uz prigodni uvodnik urednika „Naših ognjišta“ fra Gabrijela Mioča. On u svojoj božićnoj poruci čitateljima ističe  da se čovjekoljublje rodilo na Božić u betlehemskim jaslicama i te božićne noći slušamo navještaj Svetoga pisma „Milost i čovjekoljublje Boga našega pokazalo se svim ljudima“ te s tim mislima, svim suradnicima, čitateljima i prijateljima želi blagoslovljen Božić i sretnu novu 2021. godinu, uz posebnu želju da „posebno ovaj božićni broj Naših ognjišta pažljivo pročitaju, koji je prepun duhovnog poticaja za vjernički doček Božića“.