Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićni koncert HSPD-a Podgorac u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Prigodom jubileja „100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu 1923. – 2023.“ Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac iz Gračana održalo je na Bogojavljenje, 6. siječnja, božićni koncert u crkvi Sv. Franje Ksaverskog.

Mješoviti zbor Društva nastupio je pod ravnanjem voditelja Tomislava Jurića, a tamburaški sastav pod ravnanjem voditelja Nikola Banića. Zbor je izveo pjesme „Oj, Detešce moje drago“ (Prigorje) u obradi A. Klobučara i „Kad se Isus Ditić u Betlem porodi“ (Dalmacija) u obradi T. Jurića, a tamburaški sastav djela „Tama je svud“ R. Taclika, „Na očice se tvoje“ (narodna), „Bijeli Božić“ Z. Runjića, „Dona nobis pacem“ W. A. Mozarta i preludij iz Te Deuma M. A Charpentiera – sve u obradi N. Banića. Zajedno su izveli božićne pjesme „Preveliku radost“ (Međimurje), „Iznad naših se poljana“ (narodna iz Francuske), „O preželjno vrime ovo“ (narodna iz Gradišća) u obradi M. Martinjaka i „Čujete li pastiri“ (narodna iz Bačke) u obradi A. Klobučara.

Prije koncerta zbor i tamburaški sastav društva pjevali su i svirali na euharistijskom slavlju koje je predvodio gvardijan samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu fra Zvonimir Brusač. On je u uvodu podsjetio da je Župa sv. Marka u Zagrebu darovnicom od 21. studenoga 1923. poklonila franjevcima trećoredcima crkvu Sv. Franje Ksaverskog s okolnim zemljištem i da su fratri 3. prosinca iste godine uvedeni u crkveni posjed. Uz crkvu je tada bila samo sakristija s prostorom na katu, u kojem su redovnici živjeli prve dvije godine. Godine 1942. osnovana je Župa sv. Franje Ksaverskog u koju su uz područje ksaverske udoline ušli i Gračani. Franjevci trećoredci sa Sv. Ksavera nastavili su pastoralno djelovati u Gračanima i poslije osnivanja gračanske župe 1983. g.

Fra Zvonimir je na kraju zahvalio članovima Društva i njegovu vodstvu za sudjelovanje u obilježavanju ksaverskog Jubileja, a predsjednik Društva Zdravko Radić, poželjevši svima radosne božićne blagdane i blagoslovljenu novu godinu, čestitao je franjevcima njihov jubilej stogodišnje prisutnosti i djelovanja na Svetom Ksaveru u Zagrebu. Članovi Društva i njihovi gosti okupili su se na kraju u samostanskoj dvorani na prigodnom domjenku.