Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje nadbiskupa Puljića, klera i vjernika laika

Zadar (IKA)

Božićno čestitanje zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću okupilo je u Nadbiskupskom domu u Zadru u subotu 18. prosinca svećenike, redovništvo i laike, djelatnike ustanova Nadbiskupije.

Prigodna obraćanja uputili su generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić i nadbiskup Puljić.

„Božić nam doziva u pamet kako je Isus postao čovjekom „radi nas i našega spasenja“. Spasenje je u njemu darovano i ponuđeno svakom čovjeku“, rekao je mons. Lenkić, podsjetivši na misli pape Franje iz njegovog apostolskog pisma Admirabile signum – Čudesni znak (2019.) u kojem Papa piše kako nam „postavljanje jaslica u našim domovima pomaže ponovno oživjeti povijest onoga što se zbilo u Betlehemu. Evanđelja ostaju trajni izvor koji omogućuje razumjeti i meditirati o tom događaju. Ipak, njegovo prikazivanje u jaslicama pomaže nam dočarati prizore, dotiče naša čuvstva i poziva nas da se osjetimo dijelom povijesti spasenja kao suvremenici događaja koji je živ i stvaran u najrazličitijim povijesnim i kulturnim okruženjima“.

„Evanđeoski izvještaji o Isusovu rođenju opisuju brojne susrete koji su se dogodili oko Isusa u jaslama. Susreću se anđeli i ljudi, Bog i čovjek, nebo i zemlja. Marija i Josip susreću se s pastirima koji u blizini jaslica noću čuvaju stražu kod svojih stada, susreću se s mudracima s Istoka, s dvoje staraca, Šimunom i Anom u hramu. U svim tim susretima u središtu stoji Božansko Dijete koje daje da njegovo svjetlo ljubavi obasja one koji mu prilaze. Cilj svih tih susreta jest da se u nama rodi Krist. Kad se Krist u nama rodi, mi postajemo novi ljudi, dolazimo u dodir s izvornom slikom Boga u nama“, poručio je mons. Lenkić, rekavši da nas „Božić svake godine poziva da se susretnemo na novi način. Susret s Isusom u jaslama treba nas osposobiti da intenzivnije doživljavamo susrete s ljudima i susret s Bogom u nama. Potreban nam je nov način susreta s Djetetom Isusom u jaslama, potrebno je u tišini i molitvi stati pred njega, da bismo postali Božji ljudi, kako bi naši susreti bili preobraženi sjajem Božića, kako bi u njima zasjala tajna ljubavi Boga koji je postao čovjekom, ljubavi koja otvara naša srca za druge“.

Prateći vjernike ususret Božiću, Majka Crkva „pomaže nam otkriti smisao i kušati kršćansku radost koja je različita od svjetovne. Ona se sastoji u tome da osjetimo da je naš život pohodilo i ispunilo veliko otajstvo, otajstvo Božje ljubavi koje će unijeti toplinu u naša srca i odgovoriti na naša očekivanja. Taj Bog očitovao se u Isusu, rođenom od Marije. On je srce svijeta, izvor istinske radosti“, istaknuo je mons. Lenkić, rekavši kako je danas potrebno hrabrosti da se govori o radosti.

„Svijet se suočava s brojnim problemima, budućnost je opterećena nesigurnostima i strahovima. Ipak, kršćanin je radosna osoba, a njegova radost nije nešto površno i prolazno, nego duboko i trajno, jer je dar od Gospodina koji ispunjava život“, naglasio je generalni vikar.

Pandemija ostavlja tragove na životima mnogih ljudi u različitim područjima. Istaknuvši potrebu ljudskog zajedništva, iskrenog prijateljstva, dobrote, suosjećanja, sjedinjenosti s Bogom i onda kad nam ne ide onako kako smo željeli i molili, mons. Lenkić je poručio: „Treba nam više ljudskosti. Ništa nam ne može nadomjestiti ljudsku blizinu. Iz ovoga vremena i iz svih (ne)prilika možemo izvući pouku – da je vrijeme podložno promjenama te da je Bog jedini kojega ni vrijeme ni promjene ne dotiču. Na Boga se uvijek možemo osloniti, njemu sve povjeriti, od njega pomoć tražiti i kod njega utočište naći. Njega molimo da ovo vrijeme bude vrijeme blagoslova, obraćenja, duhovne obnove i novoga vala svetosti pojedinaca i cijele Crkve“, potaknuo je vikar Lenkić.

Nadbiskup Puljić rekao je da je Božić blagdan zajedništva i radosti te nam i u ovoj pandemiji donosi utjehu. „Božić je stoljetni događaj nade, isprepleten povijesnim podacima ali i otajstvom vjere Boga koji je došao, utjelovio se, postao čovjekom i ostao s nama“, rekao je mons. Puljić.

Uz proglas Godine obitelji, poslao je župnicima u nadbiskupiji letak u kojem ih je pozvao da potaknu puk na molitvu i tako doprinesu u ovom teškom vremenu. „Možemo sklopiti ruke. Da damo svoj obol, kako se od nas očekuje i kako mi to možemo, molitvom za Crkvu, Papu, duhovna zvanja, za obitelj i domovinu“, potaknuo je mons. Puljić.

Povodom 85. rođendana pape Franje, nadbiskup je rekao: „Ne mogu se nadiviti da u tim godinama Papa ima volje putovati, poticati, karati, hvaliti. Neumoran je. I u rođendanskoj čestitci zahvalio sam mu što nas neprestano potiče i posvješćuje da smo mi dar jedni drugima. Svako njegovo tumačenje je poticaj: ne zaboravite da ste vi dar jedni drugima. I pokazuje da je Crkva uronjena u svijet i pozvana djelima ljubavi dati ljudima do znanja da im je Crkva blizu. Papa to osobito pokazuje i brigom za prognanike, migrante, siromašne“, rekao je nadbiskup.

Potaknut dokumentom EU komisije koji je bio predložio da se umjesto Božića koristi izraz praznici, nadbiskup je rekao da je to nešto što se ponavlja iz povijesti. „To nije prvi put. To je bilo i prije 230 godina. Već je Francuska revolucija donijela kulturni prevrat kad su rekli da crkvene blagdane treba promijeniti, da umjesto križa treba izvjesiti trobojnicu, a umjesto Dođi, Duše presveti i Tebe Boga hvalimo treba pjevati Marseljezu. Dakle, okrenuti sve naopačke, marginalizirati ono duhovno i što je Crkva donijela“, upozorio je mons. Puljić.

U tom kontekstu, podsjetio je kako je prije 18 godina, po odlasku iz Zadra nakon pohoda Hrvatskoj 2003. g., sv. Ivan Pavao II. Europi održao niz nagovora o Europi. „U to vrijeme stvarao se Ustav Europske unije i Papa je molio sklopljenih ruku, glasom i poticajem: „Unesite kršćanstvo i Boga u taj Ustav“. Jer ova Europa duguje sve kršćanstvu. Nažalost, bio je to vapaj, glas vapijućeg u pustinji. Rekao bi starozavjetni propovjednik, ništa novo pod suncem Europe“, istaknuo je zadarski nadbiskup.

„Usprkos svim kušnjama i teškoćama, mi ćemo i ove godine proslaviti Kristovo rođenje u kojem je Bog sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju djeteta. Na tom svetom mjestu gdje se rodio, uživo su se susreli Bog i čovjek, nebo i zemlja, i to zauvijek. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Neka Novorođeni ispuni naše duše plemenitim i dobrim željama i pomogne težiti nam za nebeskim dobrima. Čestit Božić te Božjim blagoslovom i mirom ispunjenu Novu godinu“, poručio je nadbiskup Puljić.