Budi dio naše mreže
Izbornik

Brazilski biskupi o nužnosti promjene rudarske politike

Belo Horizonte (IKA)

Mons. Walmor Oliveira de Azevedo, nadbiskup Belo Horizontea, glavnoga grada brazilske države Minas Gerais u kojoj se nalazi Brumadinho u kojem je 25. siječnja puknuće dviju brana na bazenu s toksičnim otpadom iz rudnika željeza odnijelo brojne živote, komentirao je tragediju.

Val mulja potpuno je uništio okolno područje, s dosad potvrđenih 99 mrtvih i 259 nestalih osoba. Nadbiskup Oliveira de Azevedo za agenciju SIR kazao je da nije dovoljno objasniti tehničke uzroke tragedije te upozorio na neadekvatnu rudarsku politiku koja zanemaruje siromašne i, gledajući samo na profit, ne ulaže u sigurnost. Na sam dan tragedije izdana je još jedna dozvola za novo rudarsko postrojenje, upozorio je nadbiskup, prenosi Vatican News. S našom udrugom za zaštitu okoliša i Papinskim katoličkim sveučilištem Belo Horizonte učinit ćemo sve kako bi se otvorila nova rasprava, poručio je nadbiskup.

Osvrnuvši se na misu koju je slavio sa zajednicom u Brumadinhu, nadbiskup je kazao da na taj način pokušavaju pružiti utjehu i potporu, te istodobno inzistiraju na promjenama koje je potrebno provesti kako se ne bi nastavile događati slične tragedije. Brazilska biskupska konferencija objavila je priopćenje u kojem upozorava da je brazilskom rudarstvu hitno potreban regulacijski okvir koji neće u središte staviti pretjerani profit rudarskih tvrtki koji je uzrokovao ljudske žrtve i uništavanje okoliša.

 

Ključne riječi:
Brazil rudarstvo tragedija