Budi dio naše mreže
Izbornik

Brazilski biskupi o prijedlogu zakona za legalizaciju igara na sreću

Brasilia (IKA)

Brazilska biskupska konferencija objavila je 2. veljače na svojim mrežnim stranicama priopćenje o smjeru Vlade prema legalizaciji hazardnih igara u toj zemlji, u kojemu upozorava da se ne uzima u obzir mogućnost povezivanja hazardnih igara s pranjem novca i organiziranim kriminalom, prenosi Vatican News.

Sigurno je da Svjetska zdravstvena organizacija ludopatiju, odnosno ovisnost o igrama, smatra patološkom ovisnošću, a jednako je tako sigurno i da nanosi nepopravljivu moralnu, društvenu i ponajviše obiteljsku štetu, upozorili su brazilski biskupi uključivši se u javnu raspravu o legalizaciji igara na sreću. Upozorili su na ‘lažne argumente’ u korist prihvaćanja nacrta zakona, koji ne uzimaju u obzir mogućnost povezivanja igara na sreću s pranjem novca i organiziranim kriminalom. Svijet politike, naime, tvrdi da će se, slijedom prihvaćanja tog zakona povećati naplata poreza, otvoriti radna mjesta te da će pridonijeti izlasku Brazila iz aktualne gospodarske krize.

Podsjetivši da kompulzivno kockanje valja smatrati bolešću koja je, među ostalim, uvrštena u Međunarodnu klasifikaciju bolesti, biskupi su istaknuli kako vrlo unosan sustav hazardnih igara svoje najperverznije lice ima u osobi koja pati od te kompulzije; iz patoloških razloga, naime, ta osoba na kraju prezire sâm život, rasipajući svoj imetak, kao i svojih najmilijih, uništavajući tako i svoju obitelj. U međuvremenu, organizacije koje se bave hazardnim igrama napreduju, a njihovi vlasnici postaju sve bogatiji. Legalizacija hazardnih igara neće ih učiniti dobrima i poštenima. Našoj zemlji to ne treba, upozoravaju biskupi te traže da se odbije taj nacrt, kao i svaka druga inicijativa čija je namjera reguliranje igara na sreću u Brazilu.