Budi dio naše mreže
Izbornik

Breznica Đakovačka: U Karmelu sv. Josipa proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa

Breznica Đakovačka (IKA)

U Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj proslavljena je u srijedu 14. prosinca svetkovina sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve. Svečano misno slavlje, kojem su prethodile pjevane večernje pohvale, predvodio je svećenik Subotičke biskupije vlč. Dušan Balažević, kapelan u Srbobranu.

Suslavili su župnik u Đurđinu vlč. Danijel Katačić te domaći župnik vlč. Miro Tomas. „Talijanski duhovni pisac Lorenzo Scupoli kaže da u životu postoje samo dva stanja: stanje križa i stanje mira. Ključ za uspješan prolaz kroz stanje križa je ono kako živimo u stanju mira. Ako živimo iz vjere i u vjeri u stanju mira, moći ćemo lakše proći kroz stanje križa“, rekao je vlč. Balažević uvodeći u misno slavlje te je pozvao sve da iskreno stanu pred Gospodina upravo u onom stanju u kojem se tada nalaze.

U propovjedi je vlč. Balažević govorio o stvarnosti križa u ljudskom životu. Križ je nezaobilazna stvarnost i čovjek puno puta ni ne zna kako je iznio neki teški križ koji ga je razdirao, rekao je te dodao da zatim nakon dužeg vremena vidi koliko ga je promijenio i sazdao. „Upravo riječi proroka Izaije iz prvoga čitanja ‘Ne boj se. Ja sam te sazdao’, ja sam te sagradio takvim kakav jesi. S tobom sam. To je najvažnije. Ono što tebe čini, to Bog dopušta jer te nikada ne napušta. Bog te ljubi. I najveći grijeh čovjekov je posumnjati u Božju ljubav“, rekao je vlč. Balažević.

Zatim je posvijestio kako je upravo slika sv. Ivana od Križa, čiji je pogled uprt u križ, slika te Božje ljubavi prema čovjeku koja je posebno jaka u križu kroz koji netko prolazi. „Kad u kušnji uđeš u kapelicu, problemi ne budu riješeni toga trena, ali duša ne izlazi ista. Izađe drugačija, mirnija. Križ ima smisla, ali ne za nas, nego za Boga. Svaka ljudska reakcija je u redu, ali dođi u kapelu, tamo ćeš naći odgovor i mir“, pozvao na kraju vlč. Blažević.