Budi dio naše mreže
Izbornik

Brodočašće na Veliki Brijun uoči svetkovine Velike Gospe

Fažana (IKA)

Stotinjak vjernika iz župe Sv. Kuzme i Dajmana iz Fažane te turisti iz toga istarskoga grada u predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije sudjelovalo je na svojevrsnom brodočašću na Veliki Brijun, budući da se na tom otočju nalazi arheološko nalazište najstarije marijanske crkve iz 6. stoljeća na teritoriju župe.

U petak 14. kolovoza u 18 sati ukrcali su se na brod Nacionalnoga parka Brijuni te nakon 15-minutne vožnje stigli na Veliki Brijun, gdje je uz sakristiju crkve Sv. Germana uz glavnu brijunsku luku na otvorenom u ambijentu starih borova i lijepe prirode slavljena misa bdjenja pred likom Blažene Djevice Marije koju je predvodio župnik iz Fažane mr. Ilija Jakovljević u koncelebraciji s policijskim kapelanom don Ivom Borićem.

U propovijedi je župnik Jakovljević istaknuo da je dolazak na brijunsko otočje trenutak zajedništva s našom nebeskom majkom. “Molimo da nas naša nebeska majka zagovara u našim potrebama. Svatko od nas donio je sebe, svoje srce i sve ono što osjeća. Došli smo da svatko od nas restaurira svoje srce, da obnovi ono što je najbolje kod nas, obnovi ljubav da možemo ljubiti jedni druge kao što je to činila Blažena Djevica Marija – božanskom ljubavlju. Došli smo našoj nebeskoj majci Mariji da nas ona – kako uči bl. Miroslav Bulešić – još više približili Isusu”, kazao je župnik Jakovljević.

Okupljene vjernike pozvao je da se u trenutku hodočašća i dolaska pred Gospin lik na Marijin blagdan prisjete i vlastitih majki. “Zahvalimo Bogu za naše majke, mi smo ogledalo svojih majki, ljubav kojom ljubimo ovaj svijet ljubav je koju smo dobili od majki”, kazao je Jakovljević te na kraju citirao nekoliko misli bl. Miroslava Bulešića iz propovijedi na Veliku Gospu 1944. godine.

Na Brijunima se nalazi pet crkvi, a crkva Sv. Germana u kojoj se slavila uočnica Velike Gospe gotička je crkva sagrađena 1481. na mjestu starije romaničke, koja se spominje još 1449. Posvećena je pulskom mučeniku pogubljenom krajem 3. stoljeća jer se usudio prigovoriti gradskim vlastima zbog nesnošljivosti prema kršćanima.

Crkva Sv. Germana najveća je sakralna građevina srednjovjekovnog naselja, trenutačno se u crkvi od 1958. godine nalazi izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera, a crkva je ponovno posvećena 1993.