Budi dio naše mreže
Izbornik

Budrovčani slavili Presveto Srce Isusovo u Hercegovini

Budrovci/Bijelo Polje (IKA)

Povodom proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova, u okviru međunarodne suradnje, članovi Kulturno-umjetničkoga društva „Šokadija“ Budrovci sudjelovali su na trodnevnici upriličenoj od 4. do 6. lipnja, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Patron Župe Potoci-Bijelo Polje je Presveto Srce Isusovo, a program obilježavanja crkvenoga goda i svetkovine započeo je u utorak 4. lipnja kada je bilo otvorenje Dana Srca Isusova. Proslava je počela misnim slavljem koje je predvodio mjesni biskup Petar Palić, a suslavio je domaći župnik don Rajko Marković. Tom prilikom bio je i blagoslov mladih pa je misno pjevanje predvodio župni pjevački zbor mladih.

U propovijedi biskup Palić je istaknuo: „Srce je simbol ljudske sreće, emocija, ljubavi, strasti, želja, snage Božje. Evanđelja također govore o Isusovom Srcu. Isus sam za sebe kaže: ‘Ja sam krotka i ponizna srca’. To Presveto Isusovo Srce koje je počelo kucati u utrobi Blažene Djevice Marije prije više od dvije tisuće godina i danas nastavlja kucati u proslavljenom čovještvu uskrsloga Krista. To će Njegovo Srce zauvijek kucati nudeći svima nama milosrđe, milost, život s Bogom. Svima nama, cijelom čovječanstvu. Upravo u Srcu Isusovu doživljavamo neizmjerno Božje milosrđe i u njemu beskrajnu želju da uvijek bude sa svojim stvorenjima, s nama.“

Večernji program nastavljen je smotrom folklora iza crkve, a nastupala su hrvatska kulturno-umjetnička društva iz Bijelog Polja, Mostara, Stoca, Višića, Aladinića, Čitluka, Prenja i Rotimlja, ukupno devet domaćih društava, te KUD „Šokadija“ Budrovci kao jedino društvo iz Republike Hrvatske. Budrovčani su slavonskim pjesmama i plesovima predstavili svoje selo, Đakovštinu i Slavoniju te izazvali veliko zanimanje hercegovačke publike.

Drugoga dana trodnevnice na misnom slavlju propovijedao je don Ivan Aničić, župni vikar župe Dračevo, bio je blagoslov djece i nastupao je dječji zbor bjelopoljske župe.

Trećega dana misno slavlje predvodio je don Gordan Božić, župnik župe Stolac uz blagoslov bračnih parova.

Na sam dan svetkovine Presvetog Srca Isusova svečano večernje misno slavlje predvodit će barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj. Pjevanje će predvoditi Mješoviti veliki zbor, a na kraju slavlja bit će blagoslov obitelji, vozača i vozila.