Budi dio naše mreže
Izbornik

Čapljina: Proslava Svjetskog dana bolesnika i blagoslov novog krila hospicija Betanija

Čapljina (IKA)

U Domu za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" u Čapljini 11. veljače svečano su obilježeni Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske uz blagoslov novog krila ustanove. Zahvalno misno slavlje u Pastoralnom centru predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, prenosi portal nedjelja.ba.

S biskupom Perićem je koncelebriralo 15-tak svećenika, među kojima i direktor Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić. Među konncelebrantima bili su i Ivan Zeba, voditelj Službe Vlade RH za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini; gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić; vlasnici i djelatnici tvrtki koji su izvodili radove; nadzorni inženjer Marin Musa; predstavnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i drugi uzvanici.

Biskup Perić je u propovijedi posvjestio značaj blagdana Gospe Lurdske i podsjetio na ozdravljenja koja se događaju u Lurdu te naglasio važnost Marijina zagovora kod Isusa koji će na molitve odgovoriti čudima. „Duboko smo uvjereni da će i nas Bog dragi uslišati po svojoj svetoj volji, po svojoj Providnosti i vječnome svome planu ako mu se obraćamo preko Blažene Djevice Marije moleći u prvome redu za spasenje duše, a onda i za zdravlje tijela“, poručio je biskup Perić.

Na poseban su način slavu Bogu dala djeca Caritasova vrtića Sveti Josip iz Mostara, koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama i voditeljicama te institucije sestrama franjevkama Bezgrješnoga Začeća, pjevala, te štićenici Betanije I. koji su, praćeni svojim sestrama i njegovateljicama, uputili molitve vjernika.

Nakon mise prigodnim su se riječima obratili ravnatelj Renovabisa p. Hartl i Ivan Zeba. Razmijenjeni su darovi. Poslije mise biskup Perić izgovorio je blagoslovnu molitvu u novoizgrađenom dijelu Doma Betanija II. Program je vodio Ante Bender, ravnatelj Betanije.

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan od svoga osnutka 1982. posebnu pozornost posvećuje bolesnima, starima, ostavljenima i napuštenima. U tu su svrhu u Mostaru otvoreni: Rehabilitacijski centar Sveta Obitelj, radionice Nazaret i Emanuel, a u Čapljini Betanija i Betlehem. Raspoloživi prostori postaju sve tješnji. Potražnja za smještajem u ove centre premašuje raspoložive kapacitete. Stoga se i odlučilo na proširenje Staračkoga doma s hospicijem Betanija I. u Čapljini, koja je proradila 11. veljače 2013. Sada je dodana nova zgrada, Betanija II., koja će, kada sve bude završeno, moći primiti još 40 korisnika. Posebnost u ovoj zgradi bit će i odjel za osobe s demencijom ili slaboumnošću.