Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas i Agro-Velebit zajedno proizvode krumpir za potrebite

Gospić (IKA)

Caritas Gospićko-senjske biskupije bavi se već 10 godina uzgojem krumpira vrhunske kvalitete koji šalju pučkim kuhinjama diljem Hrvatske i podružnicama Caritasa.

Ove su godine s poduzećem „Agro Velebit“ iz Lovinca zajedno posadili krumpir za svoje potrebe. „Kao u onoj staroj poslovici ‘zajedno smo jači’ naši će volonteri pomoći u mnogim poslovima i pomažemo s repro-materijalom. Agro-Velebit ima strojeve, znanje, zemlju i vrlo rado su nam pomogli pri sadnji krumpira“, istaknuo je direktor Caritasa Gospićko-senjske biskupije vlč. Luka Blažević, koji je zajedno s volonterima i profesionalcima Agro Velebita 6. svibnja sudjelovao u sadnji krumpira na širem gospićkom području.

Ovu je ideju je podržao i pohvalio i biskup Zdenko Križić. Na području Gospićko-senjske biskupije postoji oko 400 potrebitih obitelji kojima Caritas pomaže na različite načine. Zdrav i kvalitetan krumpir samo je jedan od vidova te pomoći. Sve što se danas događalo samo je nastavak dobre suradnje Agro Velebita i Caritasa, o čemu je govorio direktor Agro Velebita Nikola Vidaković.

„Mi odlično surađujemo dugi niz godina i svake godine doniramo krumpir za potrebe Caritasa. Ove godine smo tu suradnju proširili jer će Caritas jednim dijelom s nama zajednički sudjelovati u uzgoju krumpira, prvenstveno s repro-materijalom, tako da će se proizvesti više krumpira za njihove potrebe. Ove godine ćemo posaditi krumpir na oko 40 hektara. Za Caritas je namijenjena proizvodnja na nešto više od pola hektara, odnosno do 15 tona krumpira. Naša pomoć ogleda se u logističkom i stručnom smislu: nudimo svoj rad, strojeve, znanje i zemlju, rekao je direktor Vidaković.

Ono što se ne mjeri novcem svakako je odlična dugogodišnja suradnja i brojne donacije krumpira koje je Caritas distribuirao diljem Hrvatske. Osim toga Lovinčani su svake godine donirali veće količine krumpira brojnim humanitarnim udrugama izvan Ličko-senjske županije, objavljeno je na Lika-online.com.

Ključne riječi:
Caritas i Agro-Velebit krumpir