Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Internationalis: Neka se poslušaju glasovi najsiromašnijih

Rim (IKA)

U priopćenju u povodu Svjetskoga dana humanitarne pomoći koji se obilježava 19. kolovoza Caritas Internationalis odaje počast lokalnim junacima te izvještavaju o pogoršanju humanitarne situacije na globalnoj razini, prenosi Vatican News.

Svjetski dan humanitarne pomoći posvećen je svim humanitarnim djelatnicima, a uoči njegova obilježavanja Caritas Internationalis uputio je zahvalu svim radnicima te konfederacije koji, u 200 zemalja i područja, štite i promiču ljudsko dostojanstvo te služe, prate i štite siromašne i najranjivije. Kako izvještavaju, trenutačno se na njihovim stranicama promiče kampanja „Naši lokalni junaci“.

„Caritasovo je osoblje uvijek tamo, svugdje u svijetu, u svakom trenutku: prije, za vrijeme i poslije kriza“, ističe generalni tajnik Caritasa Internationalis Aloysius John. Oni su uz i dio zajednica, pružajući ne samo humanitarnu pomoć, već rade i na održivom razvoju, izgradnji mira i društvenoj koheziji. Oni nude svoje usluge, pa čak i svoje živote, za ljude.

Caritas Internationalis također osuđuje tragično pogoršanje humanitarne situacije na globalnoj razini, što rezultira patnjom milijuna ljudi. Rat u Ukrajini, pandemija COVID-19 i posljedice klimatskih promjena imali su globalni utjecaj i doveli do niza velikih humanitarnih kriza koje proizlaze iz nekoliko međusobno povezanih čimbenika.

Mnoge zemlje su na rubu velike prehrambene krize pogoršane lošim ekonomskim uvjetima, zbog čega su najsiromašniji i najugroženiji ovisni o humanitarnoj pomoći.

„Ukrajinska kriza dovela je do dokaza da je hrana postala političko oružje, jer je u pitanju pristup primjerenoj prehrani za milijune ljudi. Najgore su pogođeni najsiromašniji koji su lišeni pristupa najosnovnijim potrebama, što dovodi do daljnje ozbiljne zdravstvene rizike“, dodaje John.

Istodobno, ekstremni klimatski događaji, nasilje i sukobi stvorili su nove oblike ranjivosti, a milijuni napuštaju svoje domove kako bi spasili vlastite živote. Uz nedavne krize, postoje i druge koje traju godinama, pa čak i desetljećima, poput onih u Siriji, Venezueli, Srednjoafričkoj Republici i Demokratskoj Republici Kongo.

Konfederacija koju čine 162 članica u 200-injak zemalja i teritorija Caritas Internationalis svjedoči globalnoj i dosad neviđenoj prehrambenoj krizi koja je posebno zabrinjavajuća u regijama Afričkoga roga i Sahela, gdje su milijuni ljudi pogođeni ozbiljnim nedostatkom hrane i pothranjenošću. Također nas upozorava na činjenicu da će se globalna humanitarna situacija vjerojatno nastaviti pogoršavati, ako se vrlo brzo ne poduzmu potrebne mjere.

„Danas se naš svijet suočava s ljudskom tragedijom u kojoj osobe gube svoje pravo živjeti kao dostojanstvena ljudska bića”, kaže Aloysius John. „Ponavljamo i podupiremo neprestani vapaj pape Franje za podršku cjelovite ekologije kao rješenje humanitarne krize s kojom se naš svijet suočava. To je jedini izlaz iz ove krize“ .

Stoga Caritas Internationalis uz Svjetski dan humanitarne pomoći 2022. poziva donositelje odluka da poslušaju glasove najsiromašnijih i stave njihove težnje za dostojanstvenim životom u središte svih političkih odluka. Napose se održive radnje za ublažavanje negativnog utjecaja klimatskih promjena (koje su jedne od temeljnih uzroka humanitarnih kriza), moraju smatrati prioritetom koji treba hitno provesti. Osim toga, mora se podržati rad na promicanju mira i pomirenja na razini zajednice.

„Nadamo se da će ovaj Svjetski dan humanitarne pomoći dati svim ljudima priliku da se pozabave pitanjem temeljnih ljudskih prava kroz odgovarajuće akcije. Univerzalna solidarnost i predanost ljudima uz podržavajuću političku volju jedini je način da se smanji nesaglediva ljudska patnja najranjivijih”, zaključuje John.