Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas pomaže i malim mljekarama

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao registrirani posrednik u doniranju hrane uključio se u provedbu izvanredne mjere pomoći malim mljekarama te je za potrebe korisnika preuzeo 3,5 tona mliječnih proizvoda, objavljeno je na mrežnim stranicama czn.hr.

Donošenjem Odluke o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 Ministarstvo poljoprivrede započelo je postupak otkupa i doniranja mliječnih proizvoda u sklopu kojega je podijeljeno oko 80 tona mliječnih proizvoda.

Osim izravne pomoći korisnicima pogođenim širenjem korona virusa te pomoći stanovnicima pogođenim potresom, tako se „pomaže malim mljekarama u prodaji nastalih viškova kako bi iste mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mlijeka nastavljaju plasirati proizvedeno mlijeko u mljekare, a visokokvalitetnu domaću hranu dobivaju oni kojima je najpotrebnija“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Mjeru mogu koristiti male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje. Za sada 30 evidentiranih malih mljekara otkupljuju mlijeko od oko 900 primarnih proizvođača mlijeka, odnosno farmera. Mjera, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, primjenjivat će se dok ne prestanu izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, a koje izravno utječu na probleme u poslovanju malih mljekara.