Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas u Ugandi pomaže više od milijun potrebitih

Kampala (IKA)

U izvještaju objavljenom na mrežnoj stranici Ugandske biskupske konferencije, izneseni su svi podaci o zauzimanju karitativne mreže u biskupijama za dobro Uganđana, ali i izbjeglicā i tražitelja azila, koje je pogodila gospodarska kriza prouzročena pandemijom koronavirusa, objavio je 20. srpnja Vatican News.

Više od milijun ljudi u teškoćama zbog pandemije Covida-19 prima pomoć, također financijsku, od biskupija u Ugandi, u iznosu višem od 400 tisuća dolara.

Otkako je, 21. ožujka, Vlada u Kampali uvela ograničenja na javna okupljanja, obaveznu karantenu, test za sumnjive slučajeve, zabranu javnoga prijevoza i stroga pravila higijene, više od 37 milijuna Uganđana moralo se, osim s novim koronavirusom, suočiti i s vrlo teškom gospodarskom i društvenom situacijom prouzročenom zdravstvenom krizom.

Takvu je situaciju Ugandski Caritas vidio kao posebnu prigodu da pridonese nacionalnom zauzimanju kako bi se zaustavilo širenje virusa i pružila socijalna pomoć. Tako je uspio doći do milijun i 230 tisuća osoba u teškoćama: Uganđana, izbjeglica i tražitelja azila. Pomoć je Caritas pružio u obliku kućnih usluga, materijala za osobnu zaštitu, sanitarnoga materijala i novca, dajući prednost trudnicama i starijim osobama. Daruju se maske i sredstva za dezinfekciju ruku, hrana, pomoć u kući i novac, dajući prednost trudnicama i starijim osobama.

Osim toga, u gradu Hoimi, koji se nalazi na području koje je proglašeno najviše pogođenim Covidom-19, aktivnost senzibilizacije Caritas je proveo preko zdravstvenih djelatnika u selima i preko radija, te je došao do 8000 ljudi. U gradu Kaseseu Caritas djeluje u okruzima na granici s Ugandom i Demokratskom Republikom Kongo, te se na senzibilizaciju usredotočio isto tako preko radija, ali i putem informativnoga materijala, kako bi pomogao zajednici shvatiti ozbiljnost pandemije, objavio je Vatican News.