Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije izdvojio dodatnih pola milijuna kuna za stradale u potresu

Zagreb (IKA)

Priopćenje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u povodu 4. Svjetskog dana siromaha koji se obilježava u nedjelju 15. studenoga.

4. Svjetski dan siromaha, 15. studenoga 2020. godine

Pruži svoju ruku siromahu (usp. Sir 7, 32

Ovogodišnji 4. Svjetski dan siromaha obilježava se 15. studenog pod geslom Pruži svoju ruku siromahu (usp. Sir 7, 32)

„Pružena ruka je znak koji izravno upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav… Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružati ruku. Time dajemo svjedočanstvo da smo spremni prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć kad mu je potrebna… Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti i doživjeli da nam se ograničavaju slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno prestali primjećivati uzimajući ih zdravo za gotovo.“, ističe Papa u svojoj poslanici prigodom Svjetskog dana siromaha.

Prilagodivši se situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa, koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastoji pridonositi uklanjanju ili barem ublažavanju nevolja onih koji su najviše pogođeni. Posebno smo usmjereni na starije i nemoćne te na one čiji su domovi stradali u potresu. Kroz mrežu župnih Caritasa posljednjih smo pola godine podijelili 50 tona pomoći u prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima u protuvrijednosti od 600.000 kuna.

Uz pomoć donatora, Hrvatskog Caritasa i Zagrebačke nadbiskupije za 79 obitelji stradalih u potresu podijelili smo 790.000,00 kuna u vidu vaučera za kupnju građevinskog materijala i bijele tehnike.

S obzirom na velike potrebe stradalih, Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima.

U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dogovorili smo i podjelu paketa za najugroženije obitelji s područja Čučerja.

Dok zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli ublažiti nevolje stradalih, pozivamo sve koji mogu da se uključe te svojim doprinosom olakšaju okolnosti u kojima će ove obitelji dočekati nadolazeće božićne blagdane.

Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

U Zagrebu, 13. studenoga 2020.