Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritasova kuća za starije proslavila blagdan zaštitnika sv. Kamila de Lellisa

Vrbovec (IKA)

U Caritasovoj kući za starije i nemoćne osobe Sv. Kamilo de Lellis u Vrbovcu proslavljen je 14. srpnja blagdan sveca zaštitnika.

Svečano misno slavlje predslavio je vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, a koncelebrirao je ravnatelj Caritasove kuće preč. Stjepan Soviček i umirovljeni svećenici doma.

Uvodeći u homiliju vlč. Prelč rekao je da mu je sv. Kamilo živio Kristovu zapovijed ljubavi te nam dao primjer da i mi možemo uz Božju pomoć živjeti isto. Dao nam je primjer ljubavi da smo svi pozvani i svatko od nas ima svoj zadatak, svoj dio koji može učiniti. Isus Krist utjelovio se da bi nas naučio kako biti čovjek. Isus je iz ljubavi prema nama prošao nezamislivu bol, patnju, muku, i smrt. Život je svoj na križu položio. On dobro poznaje patnju i bol. Upravo zato nam je u patnji najbliži. Koliki su znali reći da ih je samo Bog pratio u trenutcima patnje, boli i samoće. Koliko puta od dragoga Boga znamo samo nešto tražiti ili se možda i ljutiti na njega kada nam ne ide u životu ili se susretnemo s bolesti i patnjom. Često mu zaboravljamo reći – Hvala! Neka ova misa bude posebno hvala za dar života za svakoga od nas, naše bližnje i za to što nas nikada ne napušta”, naglasio je vlč. Premelč.

Svaka misa je molitva naše hvale Bogu. Mnogo puta u najtežim situacijama našega života, jedan pogled na njegov križ, jedan zaziv Njegova imena raspršuje svu tamu. Duh kršćanstva jest da jedni druge hrabrimo i tješimo. Okruženo smo mnogim dobrim ljudima. Budimo jedni drugima bližnji, ali i da mi znamo biti bližnji jedni drugima. Biti kršćanin nije samo titula kojom se dičimo, ono jest zadatak, poslanje da to svojim životom i djelima pokazujemo. Dobri Gospodin, unatoč našim bolestima i patnjama, nije nas još pozvao k sebi, još smo ovdje na zemlji. To znači da naš put nije završio. Još ima dobri Bog za nas plan da Mu budemo suradnici. Vrlo je važno da smo dio Crkve u kojoj ima onih hrabrih navjestitelja koji svojim životom govore o Isusu Kristu, ali vrlo važno je znati da Crkvu čine oni koji mole! Vjerujem da je to vaš glavni zadatak. Moliti za svetu Crkvu koja je ranjena i puna slabih i grješnih ljudi, da molite. Da Bog preko vaših molitava djeluje i čini čudesa među ljudima. Neprocjenjivo ste važni”, poručio je vlč. Premelč okupljenim korisnicima Caritasove kuće.

“Ovo vrijeme vrlo je važno za naš život. Zašto? Jer valja svoju dušu pripremiti za susret s dobrim Bogom u vječnosti. To je vrlo važno jer ne znamo koji nam je zadnji dan. To zna samo Bog. No, živimo svaki dan u pripremi susreta s Njime. To je cilj kojemu idemo i za koji nije prekasno za nikoga od nas. Neka i ova misa bude priprema za radosni susret s Njime u vječnosti i onoga što nas čeka u vječnosti te mu zahvaljujmo za sve ono što nam je za života dao”, rekao je vlč. Luka Premelč.

Na kraju homilije vlč. Premelč poručio je okupljenima završnu riječ koristeći riječi sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima: Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem!  U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite!  U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!  Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!”

“Braćo i sestre, svi smo pozvani na to, a dobri Gospodin neka vas blagoslovi i čuva, te uvijek težimo da budemo Njegovi čuvajući našu dušu čistom za radosni susret s Bogom u vječnosti. Na tom putu neka nam pomogne naša vjera”, potaknuo je vlč. Luka Premelč na kraju homilije.