Budi dio naše mreže
Izbornik

CEPACS: Crkva u Africi gleda na sadašnjost i budućnost medijskih aktivnosti

Vatikan/Nigerija (IKA)

Prefekt vatikanskoga Dikasterija za komunikaciju, dr. Paolo Ruffini boravi u Lagosu u Nigeriji, u povodu 50. obljetnice Panafričkog odbora za društvene komunikacije, izvijestio je 20. studenog 2023. Vatican News.

Odbor su 1973. godine osnovali afrički biskupi kako bi predvodili apostolat društvenih komunikacija na kontinentu, kao odgovor na postkoncilski dokument Drugog vatikanskog koncila Communio et Progressio.

U pozdravu okupljenima dr. Ruffini je pozvao komunikatore da gledaju dalje od sredstava i naprava za komunikaciju. Tajna komunikacije nije tehnika nego ljubav. Moglo bi se pomisliti da komunikacija ovisi o medijima kao pukom prijenosu vijesti, znanja, predodžbi, emocija – primijetio je. Komunikacija to i jest. Ali ako se pogleda latinski korijen riječi „komunikacija“, može se vidjeti da spaja dvije riječi: „zajedno“ i „dar“. To govori da je komunikacija zajednički da svih, dar koji proizlazi iz odnosa koji se uspostavlja s drugima, istaknuo je prefekt.

U propovijedi na misi slavljenoj u katedrali, predsjednik Panafričkog odbora za društvene komunikacije, biskup Emmanuel Badejo istaknuo je da komunikacija može dovesti do zajedništva, razumijevanja i iscjeljenja u društvu kada se promatra kao dar. Sveti Otac često predlaže milosrdnog Samarijanca kao primjer koji bi kršćani trebali slijediti kako bi izliječili svijet i društva.

Oponašanje milosrdnog Samarijanca može promijeniti način na koji se vidi stranca, kako se gleda na siromašne te kako se odnosi prema marginaliziranima. Može pomoći u stvaranju pravednijeg i razumnijeg svijeta, istaknuo je biskup Badejo.

Predsjednik Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara pohvalio je Panafrički odbor za društvene komunikacije, koji surađuje s njima na usklađivanju slavlja jubileja u slijedu nedavno završene 16. Opće redovite skupštine Biskupske sinode u Vatikanu.

Panafrički odbor za društvene komunikacije je za 50. obljetnicu odabrao temu: „Promicanje sinodalne Crkve u Africi putem društvenih komunikacija“, rekao je kardinal Fridolin Ambongo Besungu.

Kardinal Ambongo je u obraćanju stručnjacima za komunikacije istaknuo da uvijek ima prostora za napredak, posebice u osiguravanju da sve regije unutar Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara postanu aktivnije i povećaju digitalni otisak ne ispuštajući iz vida crkvenu etiku u društvenim komunikacijama, izvijestio je Vatican News.