Budi dio naše mreže
Izbornik

COVID-19: Upute ugostiteljima kojima je dozvoljeno usluživanje gostiju na terasama

Zagreb (IKA)

Koronavirus.hr - službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu u utorak 2. ožujka objavila je da ugostiteljski objekti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) kojima je, Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, dozvoljena priprema, dostava i usluživanje na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje hrane, pića, napitaka i slastica isto mogu obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti.

Uz pridržavanje epidemioloskih mjera, 1. ožujka su otvorene terase kafića / Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

UPUTE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE

  1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
  2. Ako se radi o isporuci (preuzimanju ili dostavi) hrane, pića, napitaka i slastica za van, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice.
  3. Najvažnija mjera na terasama je osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra.
  4. Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi, a obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta svima na uvid. Vlasnici objekata su odgovorni za kontrolirano punjenje terasa.
  5. Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.
  6. Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obavješću o tome da je obavezno dezinficirati ruke pri dolasku.
  7. Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekat.
  8. Na objekte se moraju staviti obavijesti o najvećem dopuštenom broju posjetitelja, obvezi držanja razmaka i korištenju maski. Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
  9. Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA.
  10. Nastupi glazbenika kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni, objavio je u utorak 2. ožujka koronavirus.hr – službena stranica Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

Upute od 1. ožujka 2021. dostupne su na poveznici.