Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Gvineji u kampanji protiv iseljavanja mladih

Conakry (IKA)

Katolička Crkva u Gvineji priključila se kampanji „Slobodni otići, slobodni ostati" koju je godine 2017. pokrenula Talijanska biskupska konferencija (CEI), želeći konkretno odgovoriti na fenomen migracija.

Cilj je kampanje pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata, ali i obeshrabriti mlade od polaska na opasna putovanja, s ciljem ilegalnog ulaska u zemlje u kojima se nadaju pronaći posao i bolje životne uvjete. Među njima su i Gvinejci koji u sve većem broju, riskirajući svoj život, pokušavaju doći do Europe, prenosi Vatican News.

Dok su donedavno glavna odredišta gvinejskih emigranata bile afričke zemlje, posebice one na zapadu kontinenta, u posljednje je vrijeme učestalija ilegalna migracija prema Europi. Među glavnim uzrocima iseljavanja ističe se siromaštvo, posebice na selu, zatim nezaposlenost, koja među mladima u dobi od 25 do 34 godine doseže 20 posto. Izražena je također iluzija o pronalasku svojevrsnog eldorada, ili obećane zemlje, u Europi, san koji se često pretvori u smrtonosan put ili noćnu moru načinjenu od pritvora, mučenja i zlostavljanja u rukama trgovaca ljudima.

Spomenuta je inicijativa najavljena prošlih dana tijekom Susreta biskupijske mladeži u glavnom gradu Conakryju. Kako prenosi gvinejska agencija Kalenews.org, tamošnji nadbiskup Vincent Koulibay tom je prilikom istaknuo da Crkva nikada nije poticala neregularno iseljavanje koje ima ozbiljne posljedice, premda poštuje slobodu savjesti svih muškaraca i žena. Također je napomenuo da bi sada Država i međunarodne organizacije trebale učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli mladim Gvinejcima da ostanu, rade i grade bolju Gvineju.

Mladima se obratio i Gérard Ansou Bangoura, ravnatelj Katoličke organizacije za promicanje ljudskog razvoja, mjesnoga Caritasa, te ih pozvao da ostanu kako bi pridonijeli razvoju svoje zemlje. Želimo da shvate kako i kod nas postoje gospodarske i društvene mogućnosti, kazao je Ansou Bangoura, govoreći o mladima u Gvineji.