Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ kao hodočasnički dan proslavljen je u petak 8. veljače u istoimenom Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu.

U znaku molitve za sve bolesnike bilo je i geslo „Ti si nam vijekom iz neba lijekom“. Slavljeno je šest misnih slavlja, koje su uz domaće župne vikare predvodila trojica svećenika iz Požeške biskupije, iz koje svakoga osmoga u mjesecu dolaze brojni hodočasnici. Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika Ivana Lenića i još trojicu svećenika predvodio je vlč. Ivan Đakovac, župnik i upravitelj svetišta u Ilači.

Osvrćući se na Evanđelje u kojem Gospodin pita slijepog Bartimeja „Što hočeš da ti učinim“, vlč. Đakovac naglasio je kako Bartimej postaje prototip svakoga od nas kada u svome životu ne vidimo izlaz, poticaj da jedni drugima budemo utjeha te bodrimo jedni druge u vjeri. Dodao je da nam u tome mogu biti primjer životi mnogih svetaca.

Zapitavši se što bi mi odgovorili Gospodinu na taj upit, ustvrdio je: „Jedan od naših mogućih odgovora, osim zdravlja na duši i tijelu za nas i naše bližnje, je obraćenje našega hrvatskog naroda, buđenje iz letargije, uljuljanosti, sivila i negativnosti, molitva za obiteljske vrednote, te podizanje svijesti pripadnosti Crkvi i vrednotama Evanđelja. Previše smo se od ratnih razaranja povukli sami u sebe. Živimo često puta kao da nam drugi ne treba, a Isus i nama kao i Bartimeju postavlja pitanje: „Što želiš da ti učinim?“ Nekada se dobije dojam da veliki postotak našega naroda, koji se izjašnjava kao katolički, ne želi da Isus išta učini u njihovim životima, kao da su sami sebi dovoljni, kao da su svemogući, kao da misle da svojim vlastitim snagama svojim vlastitim životom mogu učiniti sve?“

Zamolio je na kraju Gospu Brze Pomoći da nam pomogne da dijelimo darove koje smo primili u duhu dijaloga i uzajmnog prihvaćanja, da ona, Zdravlje bolesnih, izliječi naš egoizam, samodopadnost te otvorimo vrata svoga srca za milost, dobrotu i međusobno uvažavanje. Slavlje je pjevanjem animirao veliki župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek.

Na večernjoj misi tradicionalno su hodočastili vjernici župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele sa svojim župnikom preč. Goranom Mitrovićem, koji je predvodio slavlje, a pjevanjem ga animirao njihov župni zbor. U tišini župne crkve molili su hodočasnici pred Gospinim kipom za tolike svoje nakane, napose za zdravlje svojih bližnjih te pristupali sakramentu pomirenja.