Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano je proslavljen u utorak, 30. svibnja misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Slavlje je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori, a posluživao đakon Antonio Pekić.

U homiliji župnik Cindori posvjestio je vjernicima kako je molitva – misa ono najbolje što mogu dati svojoj Domovini i hrvatskim braniteljima koji su za njezinu slobodu dali svoje živote.

Zapitavši kako danas kao kršćani i građani uređene domovine treba živjeti, pojasnio je kako je odgovor u Riječi Božjoj koja poučava, usmjerava kako se boriti protiv zla, tame.

„Promišljamo li o onima koji su neustrašivo stali na obranu naše domovine? Jesmo li svjesni u što ulažemo svoj život, zašto se svakodnevno zalažemo? Shvaćamo li da je ulazak U Kraljevstvo Božje ono što bi Crkva trebala kroz čitavu povijest propovijedati? Jesmo li spremni poput apostola ostaviti sve ne pitavši se što ćemo za to dobiti? Isus nam jasno govori da ne očekujemo nikakve povlastice, sigurnost, nikakvo unapređenje na društvenim ljestvicama vrednota. On obećava da ćemo dobiti stostruko, ali s progonima. To se događalo u prvoj Crkvi. Naša je domovina na nebesima i u tom budućem svijetu život vječni zaslužit ćemo ovdje ako se držimo Božjih pravila. Isus obećava svima koji su spremni sve ostaviti poradi Njega da će dobiti umnoženo, ali kroz bol, patnju, žrtvu, križ i odricanje. Stoga nam ostaje borba bez pretvaranja i lažne skromnosti“, poručio je župnik Cindori.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Na misi su nazočili hrvatski branitelji, predstavnici Brodsko-Posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom te predstavnici ostalih društveno-političkih vlasti i udruga.