Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan kapelanije „Sv. Franjo Asiški“ u Gospiću

Gospić (IKA )

Na blagdan sv. Franje Asiškog, 4. listopada, 1. motorizirana bojna „Vukovi“ iz Gospića proslavila je zaštitnika vojne kapelanije.

Program je započeo dočekom vojnog biskupa Jure Bogdana, koji je pozdravio vojnike ispred vojarne. Uslijedio je susret sa zapovjednikom bojne, bojnikom Markom Krpanom i vojnim kapelanom u Gospiću fra Matejem Ećimovićem OFM. Euharistijsko slavlje slavljeno je u kapelici vojarne „Eugen Kvaternik“ gdje je na početku slavlja zapovjednik Krpan pozdravio okupljene i ukratko podsjetio na povijest uspostave vojne kapelanije. Slijedilo je čitanje dekreta o imenovanju vojnog kapelana koji je pročitao dekan Vojnoga karlovačkog dekanata don Milenko Majić. Novouvedeni kapelan fra Matej Ećimović zatim je pred biskupom položio ispovijed vjere.

U homiliji biskup Bogdan prikazao je život svetoga Franje te okupljene pozvao da njegov put približavanja Kristu pokušaju nasljedovati u svakodnevnom životu kroz jednostavnost i potpunu otvorenost Bogu, ne gledajući toliko na ono što su materijalnoga stekli u životu nego da po primjeru Franje usvoje bogatstvo „siromaštva“ u svakodnevnom životu kako bi bili u potpunosti slobodni za Gospodina. Na kraju euharistije uputio je i čestitku novouvedenom kapelanu, potaknuvši ga da uvijek bude prisutan kao živi svjedok među onima kojima je poslan.

Na toj dvostrukoj svečanosti nazočili su vojni kapelan iz Karlovca don Ivan Blaževac, vojni kapelan iz Slunja don Milenko Majić, vojni kapelan iz Delnica don Milenko Vukoja, policijski kapelan iz Rijeke vlč. Pavao Mokri, katedralni župnik u Gospiću vlč. Mario Vazgeč, svećenici Gospićkoga dekanata, cijela uprava udruge 9. gardijske brigade, predstavnici PU Ličko-senjske te djelatnici bojne Vukovi.