Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan molitve za žrtve spolnog zlostavljanja

Sarajevo (IKA)

Cvjetni petak, odnosno petak pred Cvjetnicu, prema odluci biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, obilježava se kao Dan molitve i pokore za žrtve spolnog zlostavljanja, nasilja i zlorabljenja, podsjeća portal Nedjelja.ba.

Na prijedlog Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika papa Franjo odlučio je ustanoviti Dan molitve za žrtve spolnog zlostavljanja te molitve Bogu za jasniju svijest odgovornosti svih članova Crkve za maloljetne osobe koje su joj povjerene.

Biskupi BiH odredili su, na svome zasjedanju u Mostaru 21. i 22. ožujka 2017. da petak pred Cvjetnicu bude Dan molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja. Na ovaj dan u liturgijskim slavljima te kroz zajedničku i osobnu molitvu kao i kroz djela pokore, svi su pozvani moliti za izrabljivanu djecu, ali i za obraćenje onih koji su krivci toga teškog zlodjela.

„Osobitu sućut iskazujemo onima koji i danas pate zbog toga što su u svojoj intimi, djetinjoj nevinosti i povjerenju, povrijeđeni po zlodjelima onih koji pripadaju Katoličkoj Crkvi – bilo da su klerici, redovnici/ice ili laici. Ujedno molimo dragoga Boga da našu domovinsku Crkvu i u budućnosti zaštiti od svake ljage zlostavljanja i zlorabljenja mladih i nejakih“, napisali su tada biskupi Bosne i Hercegovine te preporučili da u „svojoj molitvi i pokori tražimo Božju milost i zaštitu od svih oblika spolnog zlostavljanja djece i mladeži, uključujući i grijehe putem interneta te i drugih informacijskih i komunikacijskih medija“.

Istaknuli su kako je ovo prigoda moliti i za zlorabljivače „koji su na različite načine pristali bili instrument i robovi grijeha, izravno priječeći dolazak Isusu onih kojih je kraljevstvo Božje“ (usp. Mk 10,14).

Ujedno su potaknuli i na molitvu za obraćenje svih onih koji ovu sablazan zlorabe zarad vlastite koristi ili koristi skupine kojoj pripadaju „kako bi u javnosti cjelokupnu Katoličku Crkvu prikazali kao duboko nemoralnu ustanovu“. „Naglašavamo da se i u takvom djelovanju prepoznaje sotonski prsti te su svi oni, koji na to pristaju, također potrebiti naših molitava i djela pokore za njihovo obraćenje“, naglasili su biskupi.

„Želeći da živimo na ovdašnjem području, Bog nas potiče da budemo proročki prisutni i u drugim područjima života gdje današnja djeca nepravedno trpe“, dodali su u molitve preporučili: svu nerođenu djecu koja su žrtve pobačaja; svu djecu i maloljetnike koji na svom tijelu i u svojoj duši nose rane i ožiljke ratnih strahota; svu djecu i maloljetnike koji su žrtve trgovine ljudima, te sramotne rak rane našeg vremena, i koji bivaju izrabljivani kao roblje u bezočnom prosjačenju; i sve one kojima su uskraćena bilo koja od ljudskih prava.

„Svoju nadu u djelotvornost naših molitava i pokorničkih djela polažemo ne u svoju pravednost nego u Krista Isusa, raspetog i uskrsloga, po čijim zaslugama, u Duhu Svetom, i imamo pristup k Bogu Ocu. Neka ondje gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobiluje milost: ‘kao što grijeh zakraljeva smrću, da tako i milost kraljuje pravednošću za život vječni po Isusu Kristu Gospodinu našemu’ (Rim 5,20-21)“, zaključili su biskupi BK BiH.