Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan policije i blagdan sv. Mihovila proslavljeni na policijskoj akademiji

Zagreb (IKA)

U povodu blagdana sv. Mihaela i Dana policije vojni ordinarij Jure Bogdan predvodio je u četvrtak 29. rujna u kapelici Sv. Mihaela na Policijskoj akademiji u Zagrebu misu za poginule, nestale i preminule hrvatske redarstvenike, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordinarijata.

Čestitavši okupljenima Dan policije i blagdan sv. Mihovila – Mihaela, nebeskog zaštitnika policije, biskup je istaknuo: „U liturgijskome kalendaru Crkve danas slavimo svete arkanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela. Za nekoliko dana, 2. listopada, slavimo svete anđele čuvare. Anđeli kao duhovna bića, unatoč njihovoj službi u povijesti spasenja, već po svojoj biti izmiču svakmo povijesnom razmatranju. Zato i ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životom svetaca. Unatoč tome, na temelju Božje objave možemo ipak o njima nešto reći. Isto tako, možemo opisivati njihovo štovanje. Ime Mihael, u hebrejskom ‘Mi ka el’ (što znači: ‘Tko je kao Bog?’) spominje se u Svetom pismu pet puta. Najznačajniji je pak svetopisamski tekst o sv. Mihaelu iz Knjige Otkrivenja. (Otk 12,7-9)“.

„Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema sv. Mihovilu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan. Velikog arkanđela jednako živo štuje istočna i zapadna Crkva. Sv. Mihovil je zaštitnik više država, pokrajina, gradova, biskupija i župa. Razni staleži štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika. On je zaštitnik policije. I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihovila. Podignute su mu u čast mnoge crkve, kapelice a i neka mjesta nose njegovo ime. Tako imamo Miholjac, Miholec, Mihovljan, itd.“

Biskup je potom istaknuo trostruku djelatnost sv. Mihaela: „On je borac, molitelj i pratitelj. Kao borac neka nam pomože u borbi koju svatko od nas stalno mora voditi protiv zla u sebi i oko sebe! Kao molitelj neka nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu. Kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima!“

„Poštovani pripadnici hrvatske policije i Ministarstva unutarnjih poslova, ovogodišnja proslava Dana policije i blagdana sv. Mihovila odvija se u godini obilježavanja 25. obljetnice osnutka Vojnog ordinarijata – vojno-redarstvene biskupije u Republici Hrvatskoj. Srebreni jubilej naše biskupije bio je povod organiziranja hodočašća vojske, policije, branitelja i vatrogasaca u Rim tijekom prošlog tjedna, od 18. do 24. rujna ove godine. Išli smo u šest autobusa, oko tristotinjak osoba.“

Vojni biskup prenio je zatim okupljenim riječi pape Franje upućene vjernicima Vojnog ordinarijata na generalnoj audijenciji 21. rujna: „Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće na kojem se trenutno nalazite povodom 25. obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašeg rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

„Nakon Papinih riječi policijska klapa ‘Sveti Mihovil’ i klapa Hrvatske ratne mornarice ‘Sveti Juraj’ pozdravili su Papu pjesmom Rajska Djevo štu su svi sudionici audijencije pozdravili gromoglasnim pljeskom…“ Na završetku propovijedi biskup Bogdan je podsjetio okupljene kako se u nedjelju 2. listopada u Mariji Bistrici slavi velika obljetnica  – 25 godina od osnutka Vojnog ordinarijata.

Koncelebrirali su biskupski vikar za MUP i Redarstvene službe policijski kapelan na Policijskoj akademiji Frano Musić i policijski kapelan u sjedištu MUP-a Željko Rakošec.

Misnom slavlju prisustvovali su mnogi pripadnici policije, polaznici Policijske akademije i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova. Nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras, državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, državni tajnik Žarko Katić, glavna tajnica Sanda Šimić Petrinjak, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, posebni savjetnik ministra general pukovnik u miru Mladen Markač, zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, ravnatelji i voditelji uprava i službi u MUP-u, pomoćnici glavnog ravnatelja policije i zapovjednici u policiji. Liturgijsko pjevanje predvodila je policijska klapa „Sveti Mihovil“.

Poslije mise mons. Bogdan nazočio je svečanoj prisegi 17. naraštaja polaznika Policijske akademije koja je održana u prostoru akademije. Nakon toga, održana je svečana akademija na početku koje je klapa „Sveti Mihovil“ otpjevala himnu, a zatim su uslijedila prigodna obraćanja glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i ministra Božinovića. Središnji dio svečane akademije bio je podjela nagrada i priznanja pojedincima i skupinama koji su se u protekloj godini istaknuli svojim izvanrednim djelima, izvsnim uspjesima i izuzetnim pothvatima u radu.