Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan policijske kapelanije bl. Alojzije Stepinac u Virovitici

Virovitica (IKA)

Dan policijske kapelanije bl. Alojzije Stepinac proslavljen je 8. veljače u Virovitici. Misno slavlje u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca – Virovitica III predslavio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Koncelebrirali su policijski kapelan Ozren Bizek, dekan Varaždinskoga dekanata Ivica Horvat, policijski kapelan iz Čakovca Vjekoslav Vidaček, domaći župnik Josip Homjak i susjedni župnik Ivica Šoh. Na misnom slavlju okupili su se djelatnici Policijske uprave virovitičko-podravske s načelnikom Sinišom Kneževićem, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) Mario Dokmanić i brojni vjernici. Slavlje su animirali članovi župnog pjevačkog zbora i djelatnici Policijske uprave.

Na početku mise don Marko prenio je i čestitke vojnog biskupa Jure Bogdana. U homiliji je generalni vikar istaknuo da mjesto rođenja slobodne i samostalne Hrvatske izvire upravo iz Stepinčeve sudbine. Njegov „poraz” i žrtva postali su nadahnuće za mnoge.

Don Marko je podsjetio na Isusove riječi iz evanđelja: „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod“. Naglasio je kako je lik kardinala Stepinca i danas osporavan, te da se na njegovu primjeru može vidjeti kako je put izlaska iz laži dug i trnovit. Negativna kampanja protiv kardinala Stepinca još uvijek traje iz jednog jedinog razloga: zbog činjenice što je sudbina kardinala Alojzija Stepinca neraskidivo vezana za sudbinu Hrvatske. Zato je on i danas osporavan i zato se nad njim mnogi sablažnjavaju, zaključio je propovjednik.

Na kraju mise prikazane za sve poginule, umrle i nestale policajce, vlč. Bizek čestitao je djelatnicima Policijske uprave virovitičko-podravske Dan kapelanije. Kazao je da je radostan i zahvalan domaćem župniku Homjaku što se Dan kapelanije blaženi Alojzije Stepinac slavi u istoimenoj crkvi. Poslije slavlja mise druženje se nastavilo uz zajednički objed, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnoga ordinarijata.

 

Ključne riječi:
dan kapelanije Stepinac virovitica