Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan posvećenog života u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Bjelovar (IKA)

U predvečerje blagdana Prikazanja Gospodnjeg, 1. veljače, redovnici i redovnice Bjelovarsko-križevačke biskupije okupili su se u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima kako bi zajedno s mjesnim biskupom Vjekoslavom Huzjakom proslavili Dan posvećenoga života.

Na početku slavlja fra David Sedlar pozdravio je biskupa Huzjaka te redovnice, redovnike, vjernike laike i pjevače na koru, podsjetivši na značenje blagdana Prikazanja Gospodinova i ljepotu Dana Bogu posvećenih osoba. Zatim je uveo u molitvu Večernje.

Svečanu Večernju i euharistijsko slavlje glazbeno je pratio župni zbor pod ravnanjem s. Dominike Šašo iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Prisutni redovnice i redovnici su bili iz Reda sv. Bazilija; Družbe Kćeri Božje ljubavi; Družbe Klanjateljica Krvi Kristove; Družbe sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Družbe Naše Gospe, Družbe Službenica milosrđa te iz Reda manje braće (franjevci). Prisutna je bila i sestra klarisa kao gošća.

Biskup Huzjak je u propovijedi naglasio prisutnost triju osoba u času Isusova prikazanja u hramu: Blažene Djevice Marije, sv. Josipa i Krista, koji je središnja osoba tog događaja. Njemu se klanjaju Marija, Josip i sav svemir. Starac Šimun, bogobojazan i pravedan, prikazivao se Bogu i služio Bogu u bližnjima. „Svi smo pozvani po krštenju prikazati se Bogu, a redovnici i redovnice svoj život na osobit način prikazuju Bogu i daruju se svima za izgradnju Božjeg Kraljevstva, a nošeni Njegovom snagom radosno žive svoje zavjetno prikazanje”, kazao je biskup.

Redovnici su obnovili svoju redovničku posvetu te nakon popričesne molitve izmolili molitvu za nova duhovna zvanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Uz riječ zahvale s. Antonela Rašić (KBLJ) uručila je biskupu Huzjaku buket ruža i uramljeni drvorez s likom sv. Ane. Na kraju euharistijskog slavlja prigodom Dana posvećenog života mons. Huzjak blagoslovio je sve redovnice i redovnike u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji i Križevačkoj eparhiji, sve prisutne vjernike i sve zajednice koje žive svoje karizme „gradeći Kraljevstvo Božje, ovdje i sada!”