Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na 721 kotorvarošku žrtvu rata

Kotor Varoš (IKA )

U povodu obilježavanja 26. obljetnice najvećeg progona i stradanja Hrvata i vjernika iz kotorvaroških župa: Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci u župnoj crkvi Rođenja B.D. Marije u Kotor Varošu, u subotu 20. listopada održana je komemoracija svim žrtvama i mučenicima II. svjetskog rata i poraća, njih 547, te poginulim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata, njih 174.

Ovaj spomen-dan sjećanja i molitve uveden je na inicijativu kotorvaroških svećenika franjevaca i Udruga kotorvaroških Hrvata 2012. godine, a ovogodišnji skup organizirale su župe kotorvaroške doline. Misu je predvodio samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba fra Stipo Karajica, a koncelebrirali su domaći župnik fra Zoran Mandić i župnik i upravitelj župa Sokoline i Vrbanjci fra Juro Tokalić.

Ovogodišnjoj komemoraciji i misnom slavlju nazočili su i brojni uglednici i gosti među kojima Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane RH i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i zapovjednik kotorvaroške bojne, Ivan Zeba, izaslanik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Miljenko Vučković, načelnik Općine Klinča Sela, Anto Mandić, prijeratni gradonačelnik Kotor Varoša, Marko Bilobrk, predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata Zagreb, Ilija Marić, predsjednik Udruge sv. Rok Kotor Varoš, Mijo Crnoja, predstavnik Udruge kraljevskoga grada Jajca, Dragan Juričević, predsjednik regionalnog odbora HDZ-a sjeverozapadna Bosna, te mnogi raseljeni Kotorvarošani pristigli iz Njemačke, Austrije i Hrvatske.

Komemoraciji su nazočili članovi obitelji žrtava rata i poraća iz kotorvaroške doline, a misno slavlje i ovogodišnju komemoraciju pjevanjem su animirali članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „Dr. Antun Radić“ iz Okića, pod ravnanjem prof. Maria Kambića i članovi Kuburuške udruge „Okić-Klinča Sela“ obučeni u njihove prepoznatljive svečane odore. Prije mise pred zidom spomen-obilježja i pločama s ispisanim imenima 721 stradalnika i skulpturom Gospa žalosna – Kotorvaroška žena, rad akademskog kipara iz Zagreba Ante Jurkića, koji je podignut i blagoslovljen 2012. godine u dvorištu župne crkve izmoljena je molitva – Opijelo, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim žrtvama ratova i poraća na ovom području. Osim prigodnih riječi i zahvala na organizaciji i dobrodošlici mjesnog župnika fra Zorana Mandića, nazočnima se obratio i Zoran Piličić, predsjednik Društva za obilježavanje godišnjice žrtava rata i poraća iz Kotor Varoša.

Tijekom srpske agresije na Kotor Varoš i njegovu okolicu, u razdoblju samo od četiri mjeseca godine 1992. prognano je više od 10.000 Hrvata i vjernika, a pobijeno više od 170 osoba i spaljeni i porušeni skoro svi sakralni, obiteljski i gospodarski objekti i da za sve to još nitko nije odgovarao.

Fra Stipo je u propovijedi podsjetio nazočne na sve to, a posebno na stradale žrtve komunističko-totalitarnih i ratnih progona i pozvao sve nazočne, kao i one koji su u mogućnosti da se zauzmu i učine nešto da stanje bude drugačije. Od prijeratnih 10.700 Hrvata koliko ih je živjelo na području Općine Kotor Varoš, danas živi oko 213 osoba, uglavnom starijih i nemoćnih. U ovogodišnjem pozivu na ovu tužnu obljetnicu i skup organizatori su podsjetili: „Molitveno sjećanje nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili na osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt. Kao kršćani i za počinitelje zla molimo Božje smilovanje i obraćenje. Ujedno želimo i molimo da se ovako nešto na ovim, a niti bilo kojim drugim mjestima više ne dogodi“.

Ključne riječi:
kotorvaroške žrtve