Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Teologije u Rijeci

Rijeka (IKA)

Teologija u Rijeci, područni studij KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, proslavila je 6. prosinca svoj dan. U Velikoj dvorani Teologije u Rijeci održan je akademski čin na kojemu je promovirano 12 novih magistra teologije.

Novim teolozima čestitali su kancelar Teologije, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, predstojnica Teologije u Rijeci izv. prof. dr. Veronika s. Nela Gašpar i doc. dr. Anto Barišić, prodekan KBF-a za organizacijska pitanja i područni studij u Rijeci koji je novim magistrima teologije uime KBF-a uručio diplome. Dr. Barišić je diplomantima zaželio još uspjeha u životu i radu, da u to ulažu stečena znanja te da njima obogaćuju ljude.

Nadbiskup Devčić primijetio je da riječka Teologija ove godine ima manje studenata, ali zato veću kvalitetu te rekao da je ponosan što su dio najvažnijeg i najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj, onog zagrebačkog.

Predstojnica Teologije u Rijeci dr. Gašpar istaknula je smjer u kojem bi se teologija trebala razvijati, na koji upućuje i papa Franjo, a to je neodvojivost teologije od pastorala. „Moramo ponuditi nove paradigme djelovanja i ponašanja“, rekla je. Diplomiranim studentima poručila je da ostanu i dalje učenici, premda im diploma daje pravo na podučavanje. „Nikada nećete prestati biti učenici jedinog Učitelja, Isusa Krista”, rekla je s. Nela Gašpar.

Diplome su primili Andrina Debelić, Ivan Devčić, Sven Gerenčir, Matteo Jelenc, Samanta Jelenić, Antun Mikulić, Ana Seletković, Ivan Seletković, Luka Španjić, Mateo Šutić, Josip Tomljanović i Marina Tumpić. Nagradu kancelara, nadbiskupa Devčića za najbolji diplomski rad primio je diplomant filozofsko-teološkog studija Sven Gerenčir za diplomski rad „Promišljanje nad postmodernom kroz novo srednjovjekovlje Nikolaja Berdjajeva”.

Nagrada Dekana za najbolji uspjeh u prvoj godini studija u protekloj akademskoj godini dodijeljena je Silviju Jakšetiću i Tomislavu Nikoliću koji su ostvarili jednak prosjek ocjena 4,66. Za najbolji uspjeh u drugoj godini studija nagrada je dodijeljena Antoniju Vučkoviću koji je ostvario prosjek ocjena 4,93. Za najbolji uspjeh u trećoj godini nagradu ju dobila Petra Jurić koja je ostvarila prosjek ocjena 4,88, a za najbolji uspjeh u petoj godini studija Mateo Jelenc koji je ostvario prosjek ocjena 5,00 te kao diplomant s najboljim uspjehom završio integrirani preddiplomski i diplomski studij 10. srpnja ove godine, a kroz svih pet godina studija ostvario je prosjek ocjena 4,98. Ispred diplomanata, profesorima i mentorima zahvalila je Andrina Debelić.

Događaju su nazočili biskupi Riječke metropolije, profesori Teologije u Rijeci te drugi uvaženi gosti. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor studenata Teologije pod ravnanjem mr. art. Andrejke Srdoč.

Prije akademskog čina, misno slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je nadbiskup Devčić, u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije. Propovijedao je krčki biskup Ivica Petanjak. Okupljenoj akademskoj zajednici poručio je da najveće čudo koje Bog može učiniti je potaknuti čovjeka da progleda i promijeni se. „Vama dragi diplomati želim da donosite svjetlo u svijet i pomognete ljudima progledati i upoznati Boga”, poručio j mons. Petanjak.