Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan trudnica na blagdan sv. Roka u Subotici

Subotica (IKA)

Vjernici subotičke župe sv. Roka kao i mnogi vjernici iz Subotice i okolice svečano su proslavili blagdan sv. Roka 16. kolovoza. Misu je predvodio vlč. Marijan Vukov, župni vikar subotičke župe sv. Jurja. Blagdan sv. Roka u toj se župi slavi i kao Dan trudnica. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je osam trudnica sa svojim obiteljima, kojima je predvoditelj slavlja na kraju mise podijelio poseban blagoslov koji predviđa obrednik „Blagoslovi“ za blagoslov žene prije poroda.

Misu je predvodio vlč. Marijan Vukov u zajedništvu s vlč. Szilárdom Balcsákom, župnikom župe Rođenja BDM u Subotici, domaćim župnikom Andrijom Anišićem i župnim vikarom Draženom Skenderovićem te s još desetak svećenika dok je na raspolaganju za sakrament pomirenja bio mons. Marko Forgić, duhovnik sjemeništa „Paulinum“.

Propovijedi su održali vlč. Marijan na hrvatskom jeziku i vlč. Szilárd na mađarskom jeziku.

I jedan i drugi propovjednik u svojim propovijedima su podsjetili na životni put i kršćanske kreposti sv. Roka potičući okupljene vjernike da ga nasljeduju osobito u djelotvornoj ljubavi i milosrđu prema bližnjima te u spremnosti na žrtvu u mnogim životnim poteškoćama i nepredviđenim situacijama kao što je to činio sv. Rok.

Pod misom đakonsku službu vršio je vlč. Ferenc Sotányi, trajni đakon župe sv. Terezije Avilske u Subotici, a pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Silvane Milan, uz orguljašku pratnju mr. Ervina Čelikovića.

Blagdan sv. Roka se u župi sv. Roka slavi se i kao Dan trudnica. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je i osam trudnica sa svojim obiteljima, kojima je predvoditelj slavlja, vlč. Vukov na kraju mise podijelio poseban blagoslov koji predviđa obrednik „Blagoslovi“ za blagoslov žene prije poroda.

Misi proštenja prethodilo je euharistijsko klanjanje od 9 do 17 sati koje već više od dvadeset godina vjernici te župe kao i vjernici grada prikazuju kao zadovoljštinu za grijehe pobačaja utječući mu se kao zaštitniku od „bijele kuge“.

Osim toga klanjanje prikazuju i za prestanak samoubojstava kojih u Subotici ima mnogo, za spas nerođene djece te za bračne parove koji žele dobiti dijete.

Ključne riječi:
Dan trudnica sv. Rok